Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative pentru 2013 si 2014 au fost aprobate de CNAS

 

In Monitorul Oficial nr. 267 din 13 mai 2013 a fost publicat Ordinul nr. 211/2013 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate privind modificarea si completarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative pentru anii 2013 si 2014, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 190/2013.

CNASIn cadrul actului normativ se arata:

Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative pentru anii 2013 si 2014, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 190/2013, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 175 si 175 bis din 29 martie 2013, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

Medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni endocrine care corespund DCI-ului Teriparatidum se elibereaza prin farmaciile cu circuit deschis aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, precum si prin farmaciile unitatilor sanitare prin care se deruleaza programul pana la epuizarea stocurilor existente.

Pentru tratamentul starii posttransplant in ambulatoriu, medicul specialist din centrele acreditate pentru activitatea de transplant si nominalizate prin ordin al ministrului sanatatii care are in evidenta si monitorizeaza pacientii transplantati elibereaza scrisoare medicala catre medicul prescriptor aflat in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate la care pacientul se afla in evidenta.

In situatia prescrierii tratamentului cu medicamente imunosupresoare, atat pentru bolnavii in status posttransplant aflati in tratament cu medicamente imunosupresoare, cat si pentru bolnavii nou-transplantati, in scrisoarea medicala se consemneaza, in mod obligatoriu, denumirea comuna internationala a medicamentului, denumirea comerciala a acestuia, doza de administrare recomandata, forma de prezentare si perioada de valabilitate a prescrierii medicale. Scrisoarea medicala are valabilitate pe o perioada maxima de 6 luni calendaristice.

In situatia in care valoarea prescriptiei medicale este mai mare de 3.000 lei pe luna, aceasta se elibereaza in farmacie numai daca are aprobarea sefului centrului acreditat.

Pentru DCI-urile Voriconazolum si Valganciclovirum, prescrierea si eliberarea medicamentelor se fac numai cu aprobarea Agentiei Nationale de Transplant. Referatul de aprobare se completeaza de catre medicul specialist din centrele acreditate, care il transmite spre aprobare sefului centrului si, dupa caz, Agentiei Nationale de Transplant.

Pe baza referatului aprobat de Agentia Nationala de Transplant si a scrisorii medicale, medicul prescriptor va intocmi prescriptia medicala, cu obligativitatea mentionarii perioadei pentru care a facut prescrierea, perioada care poate fi de pana la maximum 90/91/92 de zile, dupa caz, si o inmaneaza asiguratului.

Acesta prezinta farmaciei prescriptia medicala insotita de o copie a referatului, in vederea eliberarii medicamentelor.

Pentru bolnavii in status posttransplant aflati in tratament cu medicamente imunosupresoare substitutia cu medicamente avand acelasi DCI (fie generice, fie de referinta) se realizeaza numai la recomandarea medicilor specialisti din centrele acreditate pentru activitatea de transplant si in conditiile monitorizarii terapeutice a imunosupresiei, in mod similar cazurilor nou-transplantate.

In situatia realizarii substitutiei medicamentelor de referinta imunosupresoare cu medicamente generice imunosupresoare sau a genericelor intre ele, fie din initiativa medicilor specialisti din centrele acreditate pentru activitatea de transplant, fie din initiativa farmacistilor, se mentine tratamentul imunosupresor de substitutie pentru a se evita riscurile de rejet al grefelor transplantate. Georgiana Matache, infolegal.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie