Anul acesta, economiile de pana la 100.000 de euro ale romanilor, sunt garantate la 32 de banci. Vezi lista

 

Peste 30 de banci si-au achitat contributiile pentru anul 2013 catre Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar (FGDB), ceea ce inseamna ca si in acest an economiile  de pana la 100.000 de euro ale romanilor la respectivele institutii bancare sunt in siguranta si vor fi restituite proprietarilor in cazul in care banca ar da faliment sau ar intra in incapacitate de plata.

depozit bancarPotrivit unui comunicat de presa al Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar (FGDB), toate cele 32 de banci participante la schema de garantare au platit contributiile aferente anului 2013 pana la termenul-limita de 30 aprilie.
„Suma colectata la expirarea termenului de plata a fost de 446,7 milioane de lei.”, mai precizeaza FGDB in document.

Dupa colectarea sumelor aferente anului 2013, resursele FGDB erau de 3,49 miliarde lei. Acesta suma este investita de schema de garantare in titluri de stat, depozite la termen si alte instrumente financiare, mai precizeaza FGDB.

Fondurile FGDB vor fi utilizate, in caz de faliment bancar, pentru plata compensatiilor aferente depozitelor garantate sau pentru restructurarea bancara in conditiile solicitate de asigurarea stabilitatii financiare a pietei interne. Plafonul de garantare este de 100.000 euro per deponent per banca. Depozitele sunt garantate indiferent de moneda in care sunt constituite, dar plata compensatiilor se face numai in lei.

Sucursalele bancilor din state membre ale Uniunii Europene nu cotizeaza la FGDB. Ele participa la schemele de garantatre din tarile de provenienta, iar depozitele la aceste institutii sunt garantate de schemele de garantare din tarile respective.

Va reamintim ca Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar este singura institutie din Romania care garanteaza depozitele populatiei si ale persoanelor juridice, inclusiv intreprinderi mici si mijlocii, atunci cand depozitele devin indisponibile la institutia de credit.

Mai precis, daca sunteti persoana fizica sau juridica si detineti un cont la o institutie de credit participanta la schema de garantare a depozitelor, FGDB va garanteaza sumele de bani depuse, in orice moneda, sub forma de: certificat de depozit nominativ, cont curent, cont de depozit, cont de economii, cont de card, cont comun, sau sub forma altor produse similare.

In cazul in care depozitul devine indisponibil la institutia de credit, FGDB asigura plata compensatiilor, in limita plafonului de garantare stabilit incepand cu 1 ianuarie 2011, de 100.000 de euro (in echivalent lei).

Altfel spus, veti putea fi compensat doar in aceasta limita, indiferent de cate depozite detineti la aceeasi institutie de credit. In cazul in care detineti conturi la mai multe institutii de credit, atunci aveti dreptul la compensatii de aceeasi valoare pentru fiecare din institutiile de credit la care sunteti titular de depozite, in cazul cand acestea devin indisponibile.

La ce banci merita sa iti tii economiile?

Iata lista institutiilor bancare la care depozitele sunt garantate in limita a 100.000 de euro, asa cum sunt prezentate de FGDB pe pagina sa de internet.

ALPHA BANK ROMANIA – S.A.
ATE BANK ROMANIA – S.A.
Banca Comerciala CARPATICA – S.A.
BANCA COMERCIALA INTESA SANPAOLO ROMANIA – S.A.
Banca Comerciala FEROVIARA – S.A.
Banca Comerciala Romana – S.A.
Banca de Export- Import a Romaniei EXIMBANK – S.A.
Bancpost – S.A.
BANK LEUMI ROMANIA – S.A.
BANCA MILLENNIUM – S.A.
BCR BANCA PENTRU LOCUINTE – S.A.
Banca Romaneasca – S.A., membra a Grupului National Bank of Greece
Banca Transilvania – S.A.
BRD – Groupe Société Générale – S.A.
CEC BANK – S.A.
Credit Europe Bank (Romania) – S.A.
CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA – S.A.
GARANTI BANK – S.A.
LIBRA INTERNET BANK – S.A.
MARFIN BANK (ROMANIA) – S.A.
NEXTEBANK – S.A.
OTP BANK ROMANIA – S.A.
PIRAEUS BANK ROMANIA – S.A.
PORSCHE BANK ROMANIA – S.A.
ProCredit Bank – S.A.
RAIFFEISEN BANK – S.A.
Raiffeisen Banca pentru Locuinte – S.A.
RBS BANK (ROMANIA) S.A.
ROMANIAN INTERNATIONAL BANK – S.A.
UniCredit Tiriac Bank – S.A.
VOLKSBANK ROMANIA – S.A.
ING Bank N.V., Amsterdam – sucursala Bucuresti
Banca Italo-Romena SpA Italia Treviso – sucursala Bucuresti
Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia Sucursala Romania
Fortis Bank SA/NV – Sucursala Bucuresti
CAIXABANK S.A. (BARCELONA) – SUCURSALA ROMANIA
BLOM BANK FRANCE S.A. PARIS SUCURSALA ROMANIA
FINICREDITO-INSTITUICAO FINANCEIRA DE CREDITO S.A. PORTUGALIA SUCURSALA ROMANIA
Citibank Europe plc, Dublin – Sucursala Romania
TBI Bank EAD Sofia – Sucursala Bucuresti

avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie