Guvernul pregateste o noua lege a salarizarii pentru aparatul bugetar. Motivul: Salariile pentru acelasi post sa fie aproximativ egale

 

Salariile mici ar putea fi mai mari chiar de anul viitor. Guvernul pregateste o noua lege a salarizarii, astfel încât diferentele dintre salariile pentru acelasi post sa fie reduse între institutii, informeaza România TV.

SalariiO noua lege a salarizarii ar putea fi una din solutiile de eliminare a inechitatilor în ceea ce priveste veniturile bugetarilor. Altfel ar fi corectate nu doar nivelul prea mic al salarizarii în educatie si sanatate, ci si diferentele de venituri dintre persoane care ocupa functii similare în institutii diferite.

Un exemplu flagrant este cel oferit de ministere, unde exista diferente de salarii uneori enorme între aceleasi posturi, în functie de ministerul la care o persoana lucreaza. Astfel, postul de secretar general este retribuit cu leafa diferita în functie de minister, dupa cum urmeaza: Ministerul de Interne – 11.082 lei, Ministerul Finantelor – 8.531 lei, Ministerul Dezvoltarii – 6.608 lei, Ministerul Mediului – 3.890 lei, Ministerul Culturii – 2.943 lei si Ministerul de Externe – 12.057 lei.

Un director de cabinet poate primi si el o leafa mai mica sau mai mare, dupa ministerul la care lucreaza: Ministerul de Interne – 6.929 lei, Ministerul de Finante – 5.982 lei, Ministerul de Externe – 6.905 lei, Ministerul Dezvoltarii – 3.208 lei, Ministerul Mediului – 2.784 lei.

Nici macar munca soferilor nu este apreciata la fel în toate ministerele, diferentele aparând în functie de „încarcatura” pe care o transporta. Astfel, un sofer care de la Finante primeste si 2.985 de lei, în timp ce unul de la Cultura doar 689 de lei.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la România TV, ca eventualele indexari viitoare ale salariilor în sectorul public nu ar trebui sa se faca cu acelasi procent pentru toate categoriile de salariati ai statului. Ponta a spus ca aceasta este una din solutiile de reducere a inechitatilor din sistemul bugetar în ce priveste salarizarea.

„Daca reusim, mai ales lucrurile astea de început, bune, sa se confirme, eu nu sunt de parere ca ar trebui sa mai marim salarii la bugetari egale la toata lumea. Sunt bugetari carora nu mai trebuie sa le indexam nimic. Va spun unde ar trebui sa fie: în continuare cred ca salarizarea în educatie si sanatate este mult prea mica în raport cu toate celelalte institutii. Cu cât indexam la fel, de fapt marim decalajul, ca unuia care are 70 de milioane îi mai dau 7 milioane cu 10%. Unuia care are 10 milioane, îi mai dau… „, a declarat Victor Ponta.

Acesta crede ca aceasta solutie va putea fi agreata si de catre liberali. „De ce nu ar fi de acord ?”, a mai spus Ponta. Filip Stan, rtv.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie