Limita împrumuturilor la arierate ridicata de Guvern
Guvernul a ridicat limita împrumuturilor pe care autoritatile locale le pot contracta pentru arierate, dar a nuantat textul ordonantei stabiliind ca suma suplimentara este pentru cereri de împrumut „depuse în termenul legal”, care a expirat, pentru a acoperi astfel cereri de dupa epuizarea plafonului.
Proiectul de ordonanta elaborat de Ministerul Finantelor stabilea ca suma alocata suplimentar se aloca „pentru acoperirea cererilor de împrumut”, desi ordonanta era finalizata la 14 mai, iar termenul maxim pâna la care autoritatile locale mai puteau contracta împrumuturi pentru arierate expira a doua zi, la 15 mai.
Ordonanta a fost aprobata de Guvern chiar în ziua de 15 mai, dar într-o forma modificata, care prevede ca suma alocata suplimentar se aloca pentru acoperirea cererilor de împrumut „depuse în termenul legal”, ceea ce presupune ca Executivul a continuat sa înregistreze cereri de împrumut dupa epuizarea plafonului financiar în limita caruia putea raspunde legal acestor solicitari.
Prin ridicarea limitei de împrumut, Guvernul a revenit astfel la plafonul decis initial de 800 milioane lei, dar redus ulterior, când a încercat sa impuna pe plan local ordinea de cheltuire a banilor din TVA si impozit.
Achitarea arieratelor de catre autoritatile locale este unul dintre principalele angajamente asumate constant de România în negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) si nerespectat de fiecare data.
Luni, premierul Victor Ponta a declarat ca, în momentul de fata, România nu îndeplineste criteriul, dar ca acesta trebuie îndeplinit pâna în iunie, când este board-ul FMI, si ca, în caz contrar, acordul cu Fondul nu va intra în boardul institutiei financiare.
Acordul cu FMI expira în vara acestui an, iar autoritatile de la Bucuresti si-au propus sa încheie o noua întelegere financiara.
La 31 decembrie 2012, autoritatile locale înregistrau fata de furnizorii de bunuri, servicii si lucrari un volum al arieratelor de 840,2 milioane lei. La finele lunii ianuarie 2013, arieratele au înregistrat o crestere de peste 300 milioane lei, ajungând la 1,18 miliarde lei. Arieratele reprezinta acele plati restante cu o vechime mai mare de 90 de zile
La începutul acestui an, în luna ianuarie, Guvernul a decis, conform întelegerii cu FMI, ca autoritatile locale care înregistreaza arierate la 31 ianuarie 2013 vor fi obligate sa reduca volumul datoriilor cu cel putin 85% în termen de doua luni, pâna la 31 martie, în caz contrar Trezoreria urmând sa limiteze platile care pot fi efectuate din contul acestora.
Pentru a le facilita îndeplinirea acestei obligatii, Guvernul a decis în acelasi timp, prin exceptie de la Legea privind finantele publice locale, ca autoritatile locale pot contracta de la Ministerul Finantelor, pâna la 29 martie 2013, împrumuturi din varsaminte din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, cu termen de rambursare de maximum 5 ani. Plafonul maxim al împrumuturilor a fost fixat înca de atunci la 800 milioane lei, apropiat de volumul total al arieratelor calculat la finele anului trecut.
Doua luni mai târziu, Guvernul a redactat un proiect de ordonanta de urgenta care stabilea ca suma din cota defalcata din impozitul pe venit si taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, precum si sumele retinute ca urmare a aplicarii gradului de necolectare a impozitelor si taxelor locale se repartizeaza „numai” pentru achitarea arieratelor.
Proiectul a generat nemultumirea autoritatilor locale, care au sustinut ca solicitarea Guvernului privind achitarea cu prioritate a arieratelor reprezinta un abuz, deoarece doar consiliile judetene si locale decid destinatia banilor proprii.
Pe fondul protestelor, Guvernul a aprobat ordonanta într-o forma diferita de cea propusa, stabilind ca fondurile din TVA si impozitul pe venit sunt alocate pentru achitarea arieratelor, „precum si” pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala, prioritara fiind însa stingerea datoriilor.
Prin aceeasi ordonanta, limita împrumuturilor pe care autoritatile locale le puteau contracta pentru arierate a fost redusa la doar 500 milioane lei.
La finele lunii aprilie, acest plafon a fost majorat în Parlament la 680 milioane lei, iar termenul permis pentru contractarea împrumuturilor a fost prelungit pâna la 15 mai. mediafax.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!