Dorin Cioaba, fiul regelui romilor, s-a facut mediator

 

Dorin Cioaba, fiul regelui romilor, Florin Cioaba, a devenit mediator cu acte în regula. Nu este singurul din comunitatea de romi care face acest lucru, astfel ca deja s-a înfiintat si o asociatie. Romii spun ca îi asteapta la mediere inclusiv pe români si ca au tarifele sub cele ale mediatorilor români.

dorin cioabaFiul regelui romilor spune ca în comunitate sunt deja 4 mediatori autorizati, iar tinerii sunt chemati la Sibiu si încurajati sa se instruiasca în acest sens, mai ales ca problemele comunitatii sunt numeroase iar aceasta cale îi poate scuti pe romi sa ia drumul instantelor de judecata.

Mediatorii romi urmeaza sa se reuneasca într-o asociatie, si spun ca îi asteapta la mediere inclusiv pe români, tarifele lor fiind, dupa cum sustin, sub cele practicate de mediatorii români.

Cu afacerile cu fier vechi si salba pierduta, în fata mediatorului

Miercuri, în fata mediatorului Dorin Cioaba s-au prezentat si primele doua cazuri din comunitate care au încercat sa gaseasca aici raspunsurile de care aveau nevoie.
Primii au fost doi tineri care au pus împreuna pe picioare o afacere cu fier vechi. „Au investit fiecare câte o cota, nu egala, iar profitul urma sa se împarta în aceleasi conditii, însa unul din tineri nu a fost de acord”, a spus Dorin Cioaba.

În fata mediatorului, tânarul care a luat din investitia si profitul comun mai multi bani decât trebuia si-a recunoscut vina, si a promis ca-i va restitui celuilalt suma datorata într-un interval de doua luni.

Tot ajutor a cautat si o framilie din Târgu Jiu care, în urma unor împrumuturi luate de la camatari, a pierdut tot, de la casa si un teren pâna la salba familiei, cea mai de pret avere de altfel, fara de care fata nu se poate marita.

Mediatorul le-a promis ca juristii si avocatii din cadrul etniei vor studia cazul si vor oferi sprijin si asistenta juridica, dar fiind ca în cauza au fost mai multe procese pe rol.

Staborul romilor se extinde în tara

Dorin Cioaba spune ca, în timp, mediatorii romi vor lua locul traditionalui tribunal tiganesc, iar staborurile vor deveni centre de mediere.

Dupa cel de la Sibiu, deschis în urma cu doi ani, alte sase tribunale tiganesti urmeaza sa fie deschise la Vâlcea, Bucuresti, Pitesti, Ilfov, Calarasi si Galati.

„La staborul de la Sibiu am avut pâna acum aproximativ 60 de procese, marea majoritate pornind de la abateri discipplinare de la traditia si cultura romani. S-au judecat aici divorturi, conflicte în urma unor afaceri, împrumuri, jigniri adresate între membrii etniei, logodne”, a mai spun Dorin Cioaba. Ramona Gaina, adevarul.ro.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie