Masura a CJ Prahova: Persoanele nedeplasabile nu se vor mai prezenta personal la comisia de evaluare de la DGASPC

 

Consiliul Judetean (CJ) Prahova a dispus o serie de masuri la Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Prahova în urma incidentelor în care o batrâna care venise sa îsi depuna dosarul de handicap a lesinat la coada, iar o alta a cazut pe scari suferind mai multe contuzii.

persoane cu handicap targ de joburiAstfel, persoanele care nu sunt deplasabile din anumite motive nu se vor mai prezenta personal la Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, iar programarile la comisie se vor face în scris cu mentionarea orei la care persoana trebuie sa se prezinte.

Potrivit unui comunicat al CJ Prahova remis, miercuri, presei, în urma acestor incidente mediatizate în ultimele zile, dar si a controlului efectuat la sediul DGASPC Prahova de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice prin Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Prahova, au fost dispuse o serie de masuri pentru eficientizarea activitatii institutiei în interesul persoanelor cu dizabilitati.

Programarea la Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap si la Serviciul de evaluare complexa a persoanelor adulte cu handicap se va face în scris, cu mentionarea orei la care persoana trebuie sa se prezinte, iar daca persoana cu handicap este nedeplasabila din diferite motive, aceasta poate fi reprezentata de catre alta persoana, care va prezenta un înscris prin care se certifica imposibilitatea deplasarii ei (adeverinta medicala eliberata de medicul de familie/ specialist), dovada spitalizarii etc.

‘Acest lucru era valabil si pâna acum, însa înstiintarea pentru persoanele cu handicap se facea verbal, nu în scris’, se mentioneaza în comunicat.

De asemenea, se vor suplimenta bonurile de ordine pentru persoanele care vin sa depuna dosarul pentru revizuirea gradului de handicap, pentru a oferi tuturor solicitantilor siguranta ca vor fi evaluati cu operativitate.

Totodata, conducerea CJ Prahova, în subordinea caruia se afla DGASPC Prahova, a dispus ca membrii Comisiei pentru sanatate, protectie sociala, agricultura si activitati sportive sa verifice activitatea Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, urmând ca, în termen de o saptamâna, sa întocmeasca un raport amanuntit, care va fi prezentat în prima sedinta a Consiliului Judetean Prahova, din data de 27 mai.

Presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a subliniat ca persoanele care nu sunt transportabile nu erau obligate sa se prezinte la comisia de evaluare.

‘Cei care nu erau transportabili nu aveau de ce sa vina. Sunt foarte multi care au adus adeverinte si nu au venit, dar o persoana a venit din spital pentru ca asa a vrut, s-a externat, l-a luat fiica lui si a venit. El trebuia sa faca asa cum fac ceilalti. A fost o fortare care, pe aglomeratia aceasta, a produs degringolada’, a declarat Cosma pentru AGERPRES.

Potrivit directorului DGASPC Prahova, Vasilica Florea, o alta comisie de control numita prin ordin al ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, se afla, miercuri, la sediul institutiei pentu a verifica modul de desfasurare a Serviciului de evaluare complexa a persoanelor adulte cu handicap.

Doua batrâne care se aflau marti dimineata la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Prahova pentru depunerea dosarului de încadrare în gradul de handicap au avut nevoie de interventia medicilor, dupa ce una dintre acestea a suferit o lipotimie, iar cealalta a cazut pe scari.

Astfel, o femeie de 82 de ani a suferit o lipotimie ca urmare a unui puseu de hipertensiune si a fost transportata la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Ploiesti, iar o alta de 74 de ani a cazut pe scari suferind contuzii la nivelul toracelui si al mâinii drepte, dar si un traumatism cranio-cerebral, fiind, de asemenea, internata la SJU Ploiesti.

Aceasta situatie vine dupa ce, luni, o alta batrâna în vârsta de aproximativ 60 de ani care venise la DGASPC Prahova tot pentru depunerea dosarului de încadrare în grad de handicap a fost surprinsa de camerele de vedere ale televiziunilor în timp ce urca scarile ajutându-se de mâini si de un scaun de lemn.

La acel moment directorul DGASPC Prahova,Vasilica Florea, a precizat ca situatia a fost ‘partial’ prezentata în conditiile în care doamna era însotita de fiul acesteia care însa nu a apucat sa-i ofere ajutorul pentru deplasare deoarece aceasta a încercat o urcare ‘intempestiva’ a scarilor.

Florea a spus ca angajatii institutiei i-au oferit imediat acesteia un scaun rulant, fiul batrânei mentionând într-o declaratie scrisa ca mama sa a primit acest ajutor din partea institutiei, dar si ca la DGASPC Prahova este amenajata o rampa destinata persoanelor cu handicap. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie