Capitalul de lucru pentru Oltchim, asigurat de investitori

 

În schimbul finantarii sau garantarii sumei de 50 milioane euro, investitorul dobândeste un drept de optiune pentru preluarea „Oltchim 2”

Oltchim 1Administratorii judiciari ai Oltchim (Rominsolv si BDO) propun investitorilor interesati de preluarea combinatului vâlcean sa participe financiar la etapa premergatoare reorganizarii.

Astfel, Oltchim poate face rost mai repede de cei minim 50 milioane de euro necesari cresterii productiei la un nivel profitabil, care sa mentina în functiune combinatul pâna în toamna, îsi securizeaza sansele de contractare a productiei pentru 2014 si poate implementa cu succes masurile de reorganizare, prin care trecerea companiei în proprietate privata sa fie una de succes pentru stat si creditori.

Solutia salvarii Oltchim propusa de administratori, pe care v-o prezentam în exclusivitate în cele ce urmeaza, presupune ca, în schimbul optiunii de participare la reorganizare, investitorul pre-selectat fie sa îsi asume sa garanteze rambursarea sumelor de plata catre creditorii care au acceptat sa finanteze capitalul de lucru al Oltchim SA, fie sa împrumute Oltchim SA cu suma de minim 50 de milioane de euro necesara finantarii capitalului de lucru.

Pentru oricare din modalitatile de asumare a finantarii, investitorul pre-selectat va avea calitatea de creditor beneficiar al privilegiului creantei curente rezultate din continuarea procedurii insolventei. De asemenea, cu acordul comitetului creditorilor, se vor constitui garantii reale în favoarea investitorului pre-selectat, din lista de active ale Oltchim.

Investitorul va putea, cu acordul comitetului creditorilor, sa îsi asume managementul „Oltchim 2”, independent de faptul ca va fi desemnat sau nu câstigator în procesul reorganizarii.

Noua societate „Oltchim 2” va fi detinuta în totalitate de actualul „Oltchim” si va cuprinde capacitatile de productie si alte active viabile, brandul, dreptul de proprietate intelectuala, clientii, contractele si angajatii. „Oltchim 2” va fi administrata de o echipa manageriala independenta aleasa de creditori, dar în management se poate implica si investitorul pre-selectat în perioada de observatie (cea pâna la confirmarea de catre judecatorul sindic a planului de reorganizare aprobat de creditori).

În final, partile sociale emise de „Oltchim 2” (pentru Oltchim SA) vor fi cesionate, în termenii planului de reorganizare, investitorului pre-selectat sau, în cazul esecului contractului semnat cu acesta, unui alt investitor strategic.

Administratorii judiciari considera foarte importanta implicarea inves-titorilor înainte de aprobarea planului de reorganizare deoarece Oltchim are nevoie rapid de capitalul de lucru care sa asigure profitabilitatea. Finantarea va fi însotita de masuri de reducere a costurilor operationale pentru eficientizarea societatii, reechilibrarea patrimoniala, pornind de la valoarea reala, de piata, a activelor si pasivelor societatii, dar si reesalonarea si redimensionarea datoriilor Oltchim în conformitate cu posibilitatile reale de plata, ce vor fi incluse într-un flux de încasari si plati determinat pe principii realiste.

Managementul „Oltchim 2” se va derula sub controlul si supravegherea administratorilor judiciari ai Oltchim SA, în baza unui contract de management care va prevedea continuitatea activitatii pe acest nou vehicul si atingerea pragului de rentabilitate.

Acest plan al administratorilor judiciari urmeaza sa fie supus aprobarii creditorilor Oltchim în perioada imediat urmatoare. Confirmarea planului de reorganizare de catre judecatorul sindic este estimata în luna octombrie a acestui an.

Oltchim este în insolventa de la începutul acestui an, dupa ce, în septembrie 2012, tentativa de privatizare a esuat. Realizatorul de televiziune Dan Diaconescu a câstigat licitatia pentru preluarea pachetului majoritar detinut de stat la Oltchim, dar privatizarea a fost anulata pentru ca Dan Diaconescu nu a platit banii în termenul impus de autoritati (zece zile de la desemnarea câstigatorului licitatiei).

Totalul creantelor Oltchim este de circa 800 milioane de euro, iar cei mai mari creditori sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Electrica SA, BCR si Banca Transilvania.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat, recent, ca ministerul a primit zece scrisori de intentie pentru Oltchim, de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaidjan.

Principalii actionari ai Oltchim sunt Ministerul Economiei, cu o detinere de 54,8% din actiuni si PCC, cu o detinere directa si indirecta de circa 33% din titluri. Alina Toma Vereha, bursa.ro.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie