DNA: Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, dispunea decontari ilegale catre constructori, cerand 10% din sume
Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, retinut luni pentru fapte de coruptie, este cercetat dupa ce ar fi decontat ilegal, în favoarea unor firme de constructii, aproximativ trei milioane de lei, cerând de la una dintre acestea sa primeasca înapoi 10%, sub forma de sponsorizare, potrivit DNA.
Borboly Csaba este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) – Serviciul Teritorial Târgu Mures pentru doua infractiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în forma continuata, luare de mita în forma continuata, instigare la fals în înscrisuri sub semnatura privata în forma continuata, doua infractiuni de instigare la uz de fals, doua infractiuni de fals intelectual si denuntare calomnioasa, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, luni seara, de DNA.
În acelasi dosar, sunt cercetati Palffy Domokos, consilier judetean în cadrul Consiliului Judetean Harghita si administrator de fapt al SC Stravia Group SRL din Goagiu – judetul Harghita, si Csiszer Botond-Benedek, director executiv al Directiei Drumuri Judetene din cadrul Consiliului Judetean Harghita.
Potrivit sursei citate, Palffy Domokos este cercetat pentru conflict de interese în forma continuata, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau însarcinarea pe care o îndeplineste o persoana, în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în forma continuata, instigare la fals în înscrisuri sub semnatura privata în forma continuata si participatie improprie la fals intelectual.
În privinta lui Csiszer Botond-Benedek, în sarcina acestuia s-au retinut infractiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în forma continuata, fals intelectual în forma continuata, instigare la fals în înscrisuri sub semnatura privata în forma continuata, fals intelectual si instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, precizeaza DNA.
Potrivit anchetatorilor, Borboly Csaba, în calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita, a dispus în mod nelegal si nejustificat, în luna decembrie 2010, decontarea sumei de 1.888.914,20 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrari de reabilitare a unui drum judetean. „Plata s-a facut în conditiile în care preturile firmei care a câstigat licitatia erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse din procedura de licitatie, în care dirigintele de santier nu a fost de acord cu acceptarea la plata a lucrarilor si în conditiile în care proiectul initial nu fusese respectat în ce priveste grosimea asfaltului si nici nu exista o dispozitie de modificare a acestui proiect”, sustine DNA.
Prejudiciul produs judetului Harghita în acest caz este evaluat la 629.178,85 lei si un folos material echivalent pentru SC Stravia Group SRL, mai spun procurorii.
De asemenea, sustin anchetatorii, în perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly a dispus în mod nelegal si nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL si a sumei de 496.632,84 lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lasate în custodie. „Aceasta desi bunurile respective nu existau în fapt si în conditiile în care angajarea cheltuielilor de catre Consiliul Judetean a avut loc la finalul lunii decembrie 2010, desi era evident ca cele doua firme nu mai aveau timpul necesar ca pâna la data de 31 decembrie 2010 sa faca lucrarile angajate, de reabilitare a unor tronsoane de drum judetean. În plus, inculpatul cunostea ca procesele verbale de custodie s-au realizat în fals, prin antedatare si prin inserarea nereala ca bunurile exista ca atare, ca au fost receptionate efectiv si au fost predate catre reprezentantii celor doua firme constructoare”, se mai precizeaza în comunicatul DNA.
Procurorii anticoruptie mai arata ca tot Borboly, în calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita, dupa efectuarea de catre Consiliu a platii sumei totale de 496.632,84 lei catre SC Bridge Road Construct SRL, i-a pretins în mod repetat, în perioada 29 decembrie 2010 – ianuarie 2011, administratorului de fapt al SC Bridge Road Construct SRL, prin intermediar, sa îi remita 50.000 lei ( 10% din suma decontata) disimulata sub forma de sponsorizare catre „Asociatia pentru Ciuc” Miercurea Ciuc.
„Pentru a ascunde infractiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice prin care s-au obtinut foloase materiale pentru SC Stravia Group SRL, în cursul lunii iunie – iulie 2011, în virtutea prerogativelor conferite de functie, inculpatul Borboly Csaba a determinat doi reprezentanti ai societatii de proiectare, prin intermediul inculpatului Csiszer Botond Benedek si a altei persoane sa întocmeasca în fals si sa elibereze doua acte care au fost folosite în fata auditorilor Camerei de Conturi Harghita pentru justificarea platilor pe care le-a dispus a se efectua în luna decembrie 2010, catre SC Stravia Group SRL”, afirma cei de la DNA.
La 19 iulie 2011, mai spun anchetatorii, ca urmare a relatiilor solicitate de Camera de Conturi Harghita prin Nota înregistrata la Consiliul Judetean Harghita, în virtutea atributiilor conferite de functia detinuta, Borboly a întocmit si prezentat auditorilor respectivei institutii, o adresa în care a atestat fapte si împrejurari necorespunzatoare adevarului, respectiv a afirmat ca la data decontarii din decembrie 2010 a sumei de 1.888.914,20 lei catre SC Stravia Group SRL, a fost avut în vedere unul dintre înscrisurile falsificate.
În 16 octombrie 2012, urmare a solicitarii adresate Consiliului Judetean Harghita de DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mures, de a-i fi înaintate o serie de documente referitoare la contractarea, executia, achitarea contravalorilor si expertizarea lucrarilor de pe DJ 131, atribuite SC Stravia Group SRL Goagiu si respectiv SC Bridge Road Construct SRL Borzont, Borboly a mentionat în adresa de raspuns ca la data decontarii platilor din decembrie 2010 catre SC Stravia Group SRL institutia Consiliului Judetean ar fi fost indusa în eroare de o alta persoana, prin prezentarea unui document plasmuit, se mai arata în comunicatul DNA.
La 12 octombrie 2012, afirma procurorii anticoruptie, tot presedintele CJ Harghita a semnat o plângere penala catre Inspectoratul de Politie al Judetului Harghita, în care a acuzat o alta persoana de savârsirea infractiunii de înselaciune, prin aceea ca ar fi plasmuit un raport al dirigintelui de santier, nedatat, în baza caruia ar fi fost posibila plata sumei de 1.888.914,20 lei catre SC Stravia Group SRL.
În activitatea sa, Borboly Csaba a fost ajutat, potrivit DNA, de Csiszer Botond-Benedek care, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, în calitate de director executiv al Directiei Drumuri Judetene din cadrul Consiliului Judetean Harghita, a acordat, în mod nelegal, viza „bun de plata” pe facturile emise de SC Stravia Group SRL si SC Bridge Road Construct SRL. De asemenea, acesta a semnat procesul verbal de receptie fals în baza caruia Consiliul Judetean Harghita ar fi primit la SC Bridge Road Construct SRL si SC Stravia Group SRL diverse cantitati de materiale, desi bunurile respective nu existau la acea data în fapt. sustin anchetatorii.
Pe de alta parte, arata DNA, în calitate de consilier judetean în cadrul Consiliului Judetean Harghita în mandatul 2008-2012, Palffy Domokos, a participat la votarea bugetelor Consiliului Judetean Harghita prin care au fost alocate consecutiv sume de bani pentru proiecte de investitii în infrastructura judetului Harghita, întretinere si reparatii de drumuri judetene, banii fiind destinati unor contracte de executare de lucrari. „Printre beneficiarii acestor contracte a fost SC Stravia Group SRL, a carei administrator de fapt este Palffy Domokos, iar actionar sora acestuia. Astfel, acesta a realizat foloase în favoarea sa si surorii sale, asociat unic al SC Stravia Group SRL, foloase constând în valoarea totala a celor 40 de contracte executate de firma în perioada 2008-2012, în cuantum de 25.351.090 lei. În cursul desfasurarii de catre aceasta societate a relatiilor comerciale cu Consiliul Judetean Harghita, inculpatul a efectuat, în perioada 2008-2012, operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta, constând în coordonarea administrarii si administrarea în fapt a SC Stravia Group SRL”, se mai precizeaza în comunicat.
În aprilie 2012, mai spun procurorii, Palffy Domokos a determinat o persoana sa întocmeasca o serie de acte false care au stat la baza unui raport de expertiza tehnica menit sa diminueze prejudiciul stabilit în martie 2012 de Camera de Conturi Harghita în sarcina Consiliului Judetean Harghita, produs prin efectuarea de plati nelegale catre SC Stravia Group SRL.
Prejudiciul total creat în dauna judetului Harghita este estimat de DNA la 1.796.863,28 lei si consta în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare si în diferenta dintre preturile onorate si cele oferite de firmele descalificate la licitatie, substantial mai mici, sustin procurorii anticoruptie.
Potrivit DNA, cei trei au fost retinuti pentru 24 de ore si vor fi prezentati Curtii de Apel Târgu Mures, cu propunere de arestare preventiva.
În acelasi dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, mai arata DNA. Valentin Anghel, mediafax.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!