Întâlnire de lucru intre Guvern, bancheri si BNR pe tema modificarii legii clauzelor abuzive

 

Bancherii au avut o noua întâlnire de lucru cu guvernul pe tema modificarii legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte. Noile articole care ar trebui sa intre în vigoare de la 1 iulie ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele, inclusiv cele bancare, ceea ce ar putea aduce probleme bancilor, asa ca acestea au cerut o noua amânare.

Guvernul_PontaMinisterul Justitiei, Banca Nationala a României (BNR) si Asociatia Româna a Bancilor (ARB) au avut o noua întlnire de lucru pe tema modificarii legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte. Bancherii au cerut o noua amânare pentru intrarea în vigoare a unor modificari la acesta lege, potrivit unor surse apropiate discutiilor. Deja, acestia au obtinut o amânare în luna februarie pentru 1 iulie, data de la care, teoretic, un proces în instanta ar putea duce la eliminarea tuturor clauzelor abuzive din contracte.

În acest moment, legea 193/2000 este o implementare incompleta a unei directive europene, care obliga, printre altele, ca o clauza declarata abuziva de catre instanta sa fie eliminata din toate contractele încheiate între acel profesionist si consumatori.

Ministerul Justitiei a vrut sa implementeze prevederile directivei prin încorporarea a doua noi articole (art. 12 si art. 13) în legea 193/2000 care sa permita instantelor sa opreasca abuzurile profesionistilor împotriva consumatorilor, fara sa fie nevoie ca toti consumatorii sa intenteze procese separate sau de grup pentru a cere eliminarea unor clauze.

De asemenea, legiuitorul român a vrut sa dea si asociatiilor de consumatori puterea de a intenta astfel de procese, asemenea Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor.

Aceste modificari ar fi trebuit sa intre în vigoare odata cu noul Cod de procedura civila, la 15 februarie 2013, însa implementarea articolelor meníonate a fost amânata pentru 1 iulie prin ordonanta de urgenta a guvernului, ca urmare a cerintelor bancherilor.

Sectorul bancar a fost singurul care a reactionat la aceasta modificare, temându-se ca eliminarea unor clauze din contracte – în special cele care definesc diferite comisioane si modul de calcul al dobânzii – le-ar putea aduce pierderi de peste 600 de milioane de euro pe an – un impact mai mare decât l-ar fi avut OUG 50/2010, daca legea nu ar fi fost modificata fundamental.

BNR si Fondul Monetar International au cerut un studiu de impact, pentru a vedea cum ar fi afectate bilanturile bancilor, în cazul în care ar trebui sa elimine clauze contestate de o parte dintre clienti.

Bancile au trimis simularile catre BNR, însa rezultatele nu au fost împartasite si cu guvernul la ultima întâlnire. Guvernatorul Mugur Isarescu declara recent ca BNR este într-un proces de evaluare si ca „lucrurile si cuvinele trebuie cântarite bine”.

Banca centrala a luat partea bancilor comerciale. Într-o conferinta desfasurata la BNR la începutul lunii martie, la care au participat bancheri si avocatii acestora, Viceguvernatorul Bogdan Olteanu declara ca aceste procese ar trebui sa ajunga la Înalta Curte de Casatie si Justitie, asa cum au insistat si bancile comerciale.

Sistemul propus de BNR si de bancheri ar trebui implementat printr-o derogare de la actuala lege, care arata ca procesele se judeca dupa sistemul tur-retur, cu fondul la Tribunal si apelul la Curtile de apel.

Bancherii cer, de asemenea, ca doar statul sa poata initia astfel de actiuni, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, nu si asociatiile de consumatori.

În ultimii ani, legea 193/2000 a servit ca suport juridic pentru un numar mare de procese între banci si clienti. Cele mai multe procese au fost câstigate de clienti, însa bancile au ridicat în fata celor de la guvern problema tratamentului legii fata de cele pe care le-au câstigat si în care instanta a considerat ca nu fiind abuzive unele clauze dintr-un contract. Mihai Banita, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie