Presedintele ÎCCJ s-a intalnit cu ambasadorul Olandei la Bucuresti

 

Miercuri, 8 mai, jud. dr. Livia Doina STANCIU, presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie, a primit vizita ambasadorului Olandei la Bucuresti, Johannes Hendrik Mattheus VAN BONZEL. Excelenta sa a fost însotit de Norma NITESCU, functionar în cadrul Ambasadei, potrivit unui comunicat.

Johannes Hendrik Mattheus Van BonzelÎn cadrul întâlnirii, presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie a facut o prezentare a Proiectului MATRA-SENTER-ASSER, finalizat în 2001, aducându-se multumiri pentru sprijinul acordat instantei supreme de catre Regina Beatrix a Olandei si Guvernul Regatului Olandei, precum si pentru fondul de carte donat ICCJ cu ocazia inaugurarii Centrului de Informare si Documentare în Drept European. De asemenea, presedintele  Înaltei Curti a facut si o prezentare generala a sistemului judiciar din România, în care au fost evidentiate aspecte privind reforma ICCJ în scopul asigurarii conditiilor optime pentru îndeplinirea rolului constitutional al instantei supreme si, în strânsa legatura cu aceasta, problematica unificarii jurisprudentei, care constituie o prioritate a Înaltei Curti de Casatie si Justitie.

În cadrul discutiilor, presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie a evidentiat importanta respectarii independentei justitiei si a rolului pe care aceasta îl ocupa în statul de drept, progresele înregistrate de instanta suprema în ultima perioada, prezentând activitatile derulate în cadrul Înaltei Curti de Casatie si Justitie, în scopul unificarii jurisprudentei, al accelerarii publicarii hotarârilor cu textul integral pe pagina de Internet, al continuarii reformei instantei supreme pentru transformarea acesteia într-o veritabila instanta de casatie si pentru pregatirea punerii în aplicare a noilor coduri.

Pe de alta parte, discutiile au mai vizat sistemele judiciare din cele doua tari, asemanari si deosebiri; reformele legislative din România, în special, adoptarea noilor coduri: posibilitatea încheierii unei conventii de colaborare cu CSJ a Regatului Olandei, efectuarea unor vizite de studiu de catre magistratii din cele doua state, formarea unor echipe de lucru compuse din judecatori ICCJ, procurori, membri CSM si judecatori si procurori olandezi în activitati de cooperare judiciara cu privire la: implementarea noilor coduri, strategia anticoruptie, lupta contra traficului de persoane, traficului de droguri, crimei organizate, lupta pentru prevenirea traficului de copii, precum si relatia cu mass-media.juridice.ro.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie