Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale – sinteza

 

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 127/8.03.2013, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/2013 pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale si prorogarea unor termene.

graficÎn documentarul de mai jos, reluam, în sinteza, principalele modificari si completari care au fost aduse Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata.

• Prevederile OUG nr. 29/2011 privind esalonarea la plata se vor aplica si pentru obligatiile fiscale preluate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) de la alta autoritate publica ca urmare a transferului de competenta, în situatia în care aceasta are loc pe perioada derularii unei esalonari la plata.

• În cazul în care suspendarea executarii actului administrativ fiscal înceteaza dupa data comunicarii unei decizii de esalonare, contribuabilul poate solicita includerea în esalonare a obligatiilor fiscale ce au facut obiectul suspendarii, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente. În acest scop, organul fiscal competent comunica contribuabilului o înstiintare de plata privind obligatiile fiscale individualizate în acte administrative pentru care a încetat suspendarea executarii, precum si deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii aferente.

• A fost instituita posibilitatea de retragere a cererii de acordare a esalonarii. Cererea poate fi retrasa de contribuabil pâna la emiterea deciziei de esalonare la plata sau a deciziei de respingere. Prin retragerea cererii, contribuabilul nu pierde dreptul de a depune o noua cerere.

• A fost introdusa posibilitatea ca la cererea temeinic justificata a contribuabilului, organul fiscal competent sa poata aproba prelungirea termenului de constituire a garantiilor cu cel mult 30 de zile.

• Mentinerea valabilitatii esalonarii la plata se va face si cu respectarea urmatoarelor conditii:

– sa se achite, în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicarii înstiintarii de plata, obligatiile fiscale stabilite în acte administrative fiscale ce au fost suspendate în conditiile art. 14 sau 15 din Legea nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru care suspendarea executarii actului administrativ fiscal a încetat dupa data comunicarii deciziei de esalonare la plata, cu exceptia situatiei în care contribuabilul a solicitat esalonarea acestor sume;

– sa se achite, în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicarii înstiintarii de plata, obligatiile fiscale stabilite de alte autoritati a caror administrare a fost transferata ANAF dupa emiterea unei decizii de esalonare la plata, cu exceptia situatiei în care contribuabilul a solicitat esalonarea la plata a acestor sume.

– sa se constituie garantia în conditiile prevazute la art. 9 alin. (16^1), în cel mult 15 zile de la data comunicarii, de catre organul fiscal, a înstiintarii cu privire la distribuirea sumelor rezultate din valorificarea bunurilor.

• Pe perioada de valabilitate a esalonarii, decizia de esalonare la plata poate fi modificata la cererea contribuabilului prin includerea în esalonare a urmatoarelor obligatii fiscale cuprinse în certificatul de atestare fiscala emis de organul fiscal competent:

a) cele prevazute la art. 3 alin. (2^2) din OUG nr. 29/2011, respectiv obligatii ce au facut obiectul suspendarii, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente;

b) cele stabilite prin decizie de impunere, anterior emiterii unei decizii de esalonare la plata, desfiintate în procedura de solutionare a contestatiilor si mentinute prin noul act administrativ emis potrivit art. 216 alin. (3) din Codul de Procedura Fiscala;

c) obligatiile fiscale stabilite de alte autoritati a caror administrare a fost transferata ANAF dupa emiterea deciziei de esalonare la plata.

• Cuantumul si termenele de plata a noilor rate de esalonare se stabilesc prin grafice de esalonare care fac parte integranta din decizia de modificare a deciziei de esalonare la plata. Odata cu depunerea cererii, contribuabilul trebuie sa constituie si garantiile corespunzatoare perioadei de timp ramase din esalonarea la plata acordata.

• Contribuabilul poate renunta la esalonarea la plata pe perioada de valabilitate a acesteia, prin depunerea unei cereri de renuntare la esalonare. În cazul renuntarii la esalonare, contribuabilul trebuie sa achite obligatiile fiscale ramase din esalonare, pâna la data la care intervine pierderea valabilitatii esalonarii la plata.

• Contribuabilul poate solicita organului fiscal competent mentinerea unei esalonari a carei valabilitate a fost pierduta din cauza nerespectarii conditiilor prevazute la art. 10 alin. (1) lit. a) – h) si j) din OUG nr. 29/2011, o singura data pe perioada de valabilitate a esalonarii, daca depune o cerere în acest scop înainte de executarea garantiei de catre organul fiscal competent. Cererea se solutioneaza prin emiterea unei decizii de mentinere a valabilitatii esalonarii, cu pastrarea perioadei de esalonare aprobate initial. Pentru mentinerea valabilitatii esalonarii, contribuabilul are obligatia sa achite obligatiile fiscale exigibile la data comunicarii deciziei de mentinere valabilitatii esalonarii, cu exceptia celor care au facut obiectul esalonarii a carei valabilitate a fost pierduta, în termen de 90 de zile de la data comunicarii deciziei.financiarul.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie