CE a aprobat României un program de promovare a produselor agricole în Elvetia, Norvegia si Federatia Rusa

 

Comisia Europeana a aprobat României un program de promovare a produselor agricole în Elvetia, Norvegia si Federatia Rusa, în valoare de totala de circa 4,2 milioane euro, din care partea aferenta României este de 981.613 euro.

made in romaniaProgramul este derulat de producatorul magiunului de Topoloveni – SC Sonimpex Topoloveni SRL, în comun cu un consortiu de producatori din Grecia.

Potrivit unui comunicat al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), remis miercuri AGERPRES, în cadrul celor 22 de programe aprobate de Comisia Europeana se regaseste si programul propus de SC Sonimpex Topoloveni SRL (România), în comun cu un consortiu de producatori de produse de denumire de origine protejata (DOP) si de indicatie geografica protejata (IGP) din Grecia.

Programul multi-tari (RO-EL) are o durata de trei ani si un buget total de 4,18 milioane de euro.

Produsele ce vor fi promovate prin program sunt românesti, respectiv Magiunul de prune Topoloveni, si grecesti, adica diferite produse cu denumire de origine protejata si de indicatie geografica protejata. Tarile vizate de program sunt Elvetia, Norvegia si Federatia Rusa.

Contractul de finantare între APIA si SC Sonimpex Topoloveni SRL se poate încheia în termen de 90 de zile de la data notificarii deciziei de aprobare de catre Comisia Europeana, dupa aceasta perioada fiind necesara aprobarea prelungirii termenului de catre CE.

În data de 25 aprilie 2013, Comisia Europeana a aprobat 22 de programe destinate sa promoveze produsele agricole în Uniunea Europeana si în tarile terte. Programele, care în majoritate au o durata de trei ani, beneficiaza de un buget total de 71,94 de milioane euro, la care UE contribuie cu 35,97 de milioane euro. Programele selectate acopera uleiul de masline, laptele si produsele lactate, carnea, fructele si legumele proaspete si prelucrate, produsele ecologice, ouale, vinurile si bauturile spirtoase, produsele horticole, precum si produsele de calitate înregistrate si protejate ca DOP (denumiri de origine protejate), IGP (indicatii geografice protejate) si STG (specialitati traditionale garantate).

Din cele 22 programe aprobate, 16 vizeaza piata interna a UE, iar sase vizeaza tarile terte. Doua dintre programele selectate au fost propuse de mai multe state membre. Tarile terte sau regiunile vizate sunt Rusia, China, America de Nord, Asia de Sud-Est, Norvegia, Elvetia, Ucraina, India si Coreea de Sud.capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie