Concedieri la Oltchim. Aproximativ 900 de salariati vor fi disponibilizati

 

Un numar de 900 de salariati de la Oltchim vor fi concediati începând de saptamâna viitoare, dintre care 600 de la Râmnicu Vâlcea si 300 de la Divizia Petrochimica Bradu, de lânga Pitesti.

Oltchim logoPotrivit administratorului judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, aflat, miercuri, în vizita la Râmnicu Vâlcea, se vor întocmi listele complete cu personalul care va fi concediat, acesta urmând sa beneficieze de salarii compensatorii.

„Vor fi disponibilizate, probabil, 900 de persoane, limita pe care am stabilit-o este 1.050 de persoane, calculata în functie de suma minima necesara ca reducere a costurilor cu salariile, care este un milion de euro pe luna. Cei care pleaca vor primi plati compensatorii, conform Contractului Colectiv de Munca, dar în principal vor primi acel venit minim de completare care a fost votat în 30 aprilie si care este pus concret azi (n.r. – miercuri) printr-o hotarâre de guvern”, a declarat Gheorghe Piperea.

Piperea a mai precizat ca cel târziu în lunile septembrie – octombrie Oltchim va fi privatizat si ar fi bine ca societatea sa fie cumparata împreuna cu platforma de la Pitesti, dar, înainte de acest proces, se va împarti în doua societati, urmând ca prima unitate sa preia datoriile combinatului si cea de-a doua sa înceapa activitatea de la „zero”.

„Se va decupa activul functional care înseamna cele doua platforme ce vor trece la noul Oltchim fara ipoteca, fara nicio legatura cu datoriile, cu exceptia pretului partilor sociale. În maximum o luna vom avea toate lucrurile clarificate, atât noul Oltchim, care va fi constituit în aceasta perioada, cât si investitorul strategic selectat pentru procedura de pre-privatizare. Dar privatizarea nu va avea loc decât dupa ce vom avea un plan de reorganizare care, oricât ne-am grabi noi, va fi gata în septembrie – octombrie. Atunci va fi efectiva privatizarea. Datoriile vor fi sterse printr-un proces de «haircut», asa se numeste, deci stergere partiala de datorii printr-un plan de reorganizare care are ca punct principal asa-numitul program de plati. Pot sa va spun ca în dosarele mari, importante, rata de recuperare este între 25 si 30%”, a declarat Gheorghe Piperea.

Acesta a precizat ca datoria combinatului este de 793 milioane de euro.

„Ideea este sa cumpere împreuna cu Arpechim, pentru ca ar fi o greseala strategica sa cumpere separat. Intentia noastra, ca administratori judiciari, este sa vindem la pachet acest produs, sa se poata folosi oportunitatea ca ambele platforme, de la Vâlcea si Pitesti, lucreaza integrat. Conditia pe care o punem potentialilor cumparatori este de a asigura capitalul de lucru pentru a duce capacitatea de productie la 65%, care înseamna 50 de milioane de euro. A doua conditie este sa-si asigure managementul unitatii noi, care va rezulta din decuparea activelor care sunt functionale de la Oltchim-ul vechi, asa numitul Oltchim II. Pretul urmeaza sa fie negociat pentru combinat pe baza a doua conditii. Trebuie facuta o evaluare a acestor active functionale si de acolo se va începe negocierea. În al doilea rând, va fi un vot al creditorilor atunci când se va vota planul de organizare”, a precizat Gheorghe Piperea.

Administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, a mai anuntat, miercuri, ca sunt mai multi investitori interesati de combinatul vâlcean, precum englezii de la Ineos Kerling si israelienii de la fondul de investitii israelian Fortissimo Capital, dar si altii.

„Avem aici, la Vâlcea, un investitor interesat, este vorba de Fortissimo Capital, din Israel. Ieri (n.r. – marti) ne-am întâlnit cu un actor important din piata petrolului, astazi (n.r. – miercuri) ne-am întâlnit cu un alt investitor, deci o sa avem trei pâna în momentul de fata. Urmeaza sa redactam si sa trimitem pâna mâine (n.r. – joi) cereri de oferte pe piata londoneza. Exista un interes deosebit din partea unui mare investitor, Ineos Kerling. Cei doi investitori strategici despre care vorbim nu au semnat, deocamdata, nicio scrisoare de intentie, niciun acord de confidentialitate, în consecinta nu pot da numele lor. Însa cei de la Fortissimo urmeaza, în cele trei saptamâni, sa faca un studiu”, a mai declarat Piperea, miercuri, la Râmnicu Vâlcea.

Israelienii au vizitat, miercuri, combinatul vâlcean, care functioneaza la 27% capacitate si au discutat cu conducerea, sefii sindicatelor si administratorul judiciar Gheorghe Piperea despre datele si situatia activelor societatii care este în procedura de insolventa din ianuarie 2013 si este propus pentru a fi privatizata pâna în luna iunie.

Guvernul a decis alocarea a maximum 7 milioane lei din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru plata venitului lunar de completare acordat persoanelor ce vor fi disponibilizate de la compania Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), prin hotarâre aprobata în sedinta de miercuri.

Hotarârea stabileste ca disponibilizarile vor avea loc în baza planului întocmit de catre administratorul judiciar al societatii.

La începutul lunii aprilie, liderul sindical de la Olchim Râmnicu Vâlcea, inginerul Mihai Diculoiu, a declarat ca pe listele de disponibilizari de la combinat sunt 1.020 de salariati dintr-un total de 3.353 angajati.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost câstigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însa în posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie