Organizatia Mondiala a Sanatatii: România are o rata relativ mare a deceselor in accidente rutiere
România înregistra, în 2010, o rata relativ mare a deceselor în accidente rutiere fata de multe tari UE, însa aproape egala cu cea din SUA, în timp ce, din punct de vedere al eficientei legislatiei privind circulatia pe drumurile publice, este notata cu 8 din 10, într-un raport al OMS.
Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dat publicitatii anul acesta, plaseaza România printre tarile europene cu o rata relativ mare a deceselor în urma unor accidente produse pe drumuri publice – 11,1 la suta de mii de locuitori, aceeasi cu a Lituaniei, dar mai mare decât cele înregistrate de Bulgaria (10,4) si Ungaria (9,1).
Comparatia cu statele occidentale poate fi considerata descurajanta în conditiile în care, tot în 2010, Franta, de pilda, avea o rata a deceselor de doar 6,4, Germania si Danemarca – 4,7, Marea Britanie – 3,7, iar Suedia – 3.
În raport este prezentata si statistica deceselor în accidente rutiere din 2010, România figurând cu 2.377, Bulgaria – 775, Ungaria – 740, Germania – 3.648, Franta – 3.992, iar Rusia cu nu mai putin de 26.567.
La nivel mondial, rata deceselor în accidentele rutiere din România este însa comparabila cu cele din SUA (11,4), Guinea Ecuatoriala (11,4) si Bangladesh (11,6).
Acelasi indicator al României este însa mult sub cele din Thailanda, Africa de Sud si unele tari din America Latina.
În raportul OMS este analizata si ponderea persoanele ranite grav pe drumuri publice care sunt luate cu ambulanta. La acest capitol, România, cu un procent de minimum 75 la suta, se afla în categoria tarilor cele mai eficiente.
De asemenea, în privinta eficientei legislatiei rutiere si, implicit, a limitelor de viteza impuse, România este notata cu 8 din 10, în timp ce Norvegia, Ungaria, Austria si Bulgaria au nota 7, iar Belgia, 6.
Din acelasi punct de vedere, Franta si Finlanda sunt notate cu 9 în raportul OMS.
Pentru eficienta obligativitatii privind purtarea centurii de siguranta, România are nota 8, în raport mentionându-se, pe de alta parte, ca se numara printre numeroasele tari, majoritare de altfel, care nu interzic vorbitul la telefon prin hands-free în timpul sofatului.
În raport se mai mentioneaza ca, la nivel mondial, numarul deceselor în accidente rutiere, desi nu a crescut, se mentine totusi la un nivel „inacceptabil de mare” – 1,24 milioane pe an.mediafax.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!