63,8% dintre romani se considera informati in legatura cu procesul de revizuire a Constitutiei

 

Majoritatea românilor (63,8%) sunt informati cu privire la procesul de revizuire a Constitutiei iar dintre acestia 18,4% considera ca modificarea legii fundamentale este necesara în foarte mare masura.

sondajPotrivit rezultatelor unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului ‘Adevarul’ si remis marti AGERPRES, 30% dintre repondenti au afirmat ca nu sunt la curent cu subiectul revizuirii Constitutiei iar 6% au preferat sa nu raspunda sau sa spuna ca nu stiu.

‘Dintre cei care au auzit despre discutiile privind o posibila modificare a Constitutiei, 18,4% considera ca procesul este necesar în foarte mare masura, 36,5% îl socotesc necesar în mare masura (54,9% considera necesara schimbarea în mare si foarte mare masura), 15,7% opineaza ca este necesar în mica masura, iar 8,2% în foarte mica masura (23,9% considera ca modificarea Constitutiei este necesara în mica si foarte mica masura). Daca scoatem din calcul non-raspunsurile (21,2%), rezulta ca 23,4% din totalul populatiei care a auzit despre modificarea Constitutiei considera ca un asemenea proces este necesar în foarte mare masura, 46,3% considera necesara revizuirea legii fundamentale în mare masura, 20% în mica masura si 10,4% dintre respondenti opineaza ca un astfel de demers ar fi necesar în foarte mica masura. Asadar, dintre cei care au auzit despre discutiile privind modificarea Constitutiei si au o opinie valida, 69,7% cred ca modificarea legii fundamentale este necesara în mare si foarte mare masura, iar 30,4% în mica si foarte mica masura’, precizeaza sursa citata.

În ceea ce priveste cunoasterea actualului text constitutional, 50,1% cunosc partial prevederile actualei Constitutii, în timp ce 26,6% dintre români nu le cunosc deloc. Doar 8,5% cunosc bine Constitutia în vigoare iar 14,9% nu stiu sau nu raspund.

De asemenea, întrebati daca ar participa la referendumul pentru modificarea Constitutiei, aproape 41% dintre cei chestionati si-au exprimat intentia de a se prezenta la urne în ziua în care ar putea fi, eventual, organizat referendumul popular.

‘40,8% dintre români ar participa la referendumul pentru modificarea Constitutiei, relativ similar cu procentele înregistrate în lunile anterioare (43% în luna martie si 41,4% în februarie). 31,9% dintre respondenti se mai gândesc daca sa participe la un asemenea referendum, 10,4% declara ca nu ar merge la vot, în timp ce 6,4% considera ca actuala Constitutie nu ar trebui schimbata’, se mai arata în comunicatul de presa.

Cristian Pîrvulescu, coordonatorul Forumului Constitutional, este de parere ca sondajul trebuie interpretat ‘drept intentie de prezenta la vot, decât vointa clara de prezenta la vot, aceasta deoarece oamenii stiu ca este dezirabil sa mearga la vot’.

Si Claudiu Craciun, coordonatorul Axei Academice a Forumului Constitutional, considera ca rezultatele sondajului arata ca ‘nivelul de interes pentru procesul de revizuire a Constitutiei creste, în relatie cu implicarea mai multor actori în dezbateri-partide, institutii mass-media, ONG-uri, cetateni’.

‘De asemenea, observam ca este acceptata necesitatea schimbarilor de natura institutionala, dar se considera ca tinta reala a procesului ar fi schimbarea modelului de societate. Revizuirea Constitutiei poate fi un prim pas în acest sens’, mai sustine Claudiu Craciun, potrivit sursei citate.

Directorul INSCOP, analistul politic Remus Stefureac, afirma la rândul sau ca ‘notorietatea subiectului este buna, dar înca insuficienta pentru o tema de o asemenea anvergura’, aceasta putând influenta prezenta românilor la un eventual referendum de modificare a Constitutiei.

‘În contextul initiativelor politice privind scaderea la 30% din populatia cu drept de vot a pragului de prezenta pentru validarea unui referendum de revizuire a Constitutiei, cei 40,8% care îsi declara optiunea ferma de a se prezenta la urne ar asigura validarea fara probleme a viitorului referendum. Pe de alta parte, indicele general scazut al participarii politice (implicit electorale) este un predictor important al dezamagirii românilor fata de subiectele de interes public, ceea ce poate afecta legitimitatea validarii unor proiecte majore de schimbare institutionala, politica si chiar sociala asa cum este si revizuirea Constitutiei’, mai sustine Stefureac.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-28 aprilie.

Întrebarile privind revizuirea Constitutiei au fost concepute în parteneriat cu Forumul Constitutional. Volumul esantionului a fost de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia României de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de încredere de 95%, esantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie