Ministerul Sanatatii pasuieste pana la finalul anului spitalele cu criterii minime de indeplinit

 

MS doreste sa prelungeasca pâna la sfârsitul acestui an termenele de implementare a masurilor obligatorii pentru spitalele care au îndeplinit doar criteriile minime obligatorii si astfel au primit doar o clasificare provizorie, se arata într-un proiect de lege pus în dezbatere pe site-ul MS

spital1Aceste unitati au primit o clasificare provizorie au prezentat un plan de conformare cu responsabilitati si termene de implementare precis specificate, pâna la 28 februarie 2013.

Ms precizeaza ca mai multe spitale nu pot duce la bun sfârsit cele asumate prin planul de conformare în termenele stabilite, din motive obiective cum ar fi: nealocarea de fonduri de la bugetul statului sau de la bugetul autoritatilor locale, programelor de reabilitare si renovare care nu au fost finalizate, blocarea ocuparii posturilor vacante si derularea cu dificultate a programelor cu fonduri europene.

Motivul pentru care MS le pasuieste este acela ca spitalele ar putea pierde clasificarea provizorie, din moment ce nu au respectat termenul de 28 februarie, ceea ce ar însemna ca sumele contractate cu casele de asigurari de sanatate ar scadea, iar pacientii ar avea de suferit.

Termenele de implementare au fost numeroase, iar niciunul nu a putut fi respectat – în 2011, peste 110 spitale au fost trecute într-o categorie superioara cu plan de conformare, cu conditia ca pâna la 1 ianuarie 2012 sa fie rezolvate problemele din acest plan.

Din 352 de spitale publice care au ordine de clasificare, 335 sunt unitati sanitare cu paturi. Dintre acestea, 123 sunt în clasa a IV-a de competenta, 92 sunt în clasa a V-a monospecialitate, mai ales boli cronice, 35 de unitati sunt în categoria a III-a, iar 14 sunt în categoria a II-a.

Clasificarea a încadrat spitalele în diverse categorii, pentru a ajuta CoNAS sa trimita evaluatorii potriviti pentru acreditarea respectivei unitati.

Din cele aproape 100 de spitale private cu autorizatie, 66 au cerut sa fie clasificate de Ministerul Sanatatii într-una dintre cele cinci clase de competenta. Nicio unitate nu a intrat în categoria I (maximum de performanta) si numai una s-a clasificat la categoria a II-a cu plan de conformare –  Spitalul Clinic Pelican, din Oradea. Majoritatea covârsitoare a unitatilor private face parte din ultimele doua categorii (minimum de performanta). Doar MedLife si Sanador din Capitala s-au remarcat prin performanta, acestea fiind încadrate în cea de-a treia categorie.Nicoleta Banila, capital.ro.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie