Vanzarea a 5% din Transgaz, conditie impusa de FMI

 

Misiunea FMI s-a încheiat, problemele continua. Pe lânga privatizari si scumpiri, Guvernul trebuie sa rezolve si problema arieratelor, care „refuza“ sa se reduca.

Sediu Transgaz Medias, Foto: monitorulsb.ro

Delegatia Fondului Monetar International (FMI) a plecat din Bucuretti saptamâna trecuta, urmând a se mai întoarce doar în decembrie pentru o noua evaluare. Adica dupa alegerile parlamentare de la sfârsitul lui noiembrie sau începutul lunii decembrie. Între timp, reprezentantii FMI ar mai putea vizita România, dar nu într-o misiune reala de evaluare.

Cel mai probabil, cei de la FMI, Banca Mondiala sau Comisia Europeana vor avea grija, prin vizite „informale“, sa traga de urechi autoritatile de la Bucuresti în cazul în care nu se tin de tintele stabilite de comun acord. tinte care par departe de a putea fi realizate; de la instalarea la putere, guvernul Ponta nu s-a grabit sa ia masuri economice reale, ci a tot cautat solutii aplicabile doar de anul viitor, cum sunt cele legate de TVA sau cota de impozitare.

FMI, prin seful misiunii, Erik der Vrijer, a aratat ca nu sustine modificarile fiscale propuse de actualul guvern, cu exceptia platii cotei de TVA la încasarea facturii. Reducerea TVA pentru alimente si impozitarea pe nivele diferite a veniturilor nu au fost acceptate, cel putin în acest moment, fiind invocata lipsa studiilor de impact si necesitatea ca veniturile bugetare sa nu scada.

Criza dauneaza grav sanatatii economice

Prelungirea crizei politice ar însemna si modificarea parametrilor stabiliti dupa actuala vizita, conform declaratiilor sefului misiunii FMI. Ceea ce înseamna ca ar urma o noua negociere pe marginea tintelor macroeconomice stabilite, paralela cu amânarea aprobarii etapelor de îndeplinire a acordului. Aceasta concluzie nu face parte din lista de prioritati î­naintata guvernuliui Ponta pentru perioada imediat urmatoare, dar este mult mai importanta decât pare la prima vedere si leaga în mod direct acordul de solutionarea, într-un fel sau altul, a suspendarii presedintelui.

Pentru aprobarea efectiva a celei de-a sasea misiuni a Fondului, conditiile impuse sunt în numar de patru: vânzarea a 5% din Transgaz, privatizarea Oltchim, plata arieratelor acumulate de autoritatile locale si majorarea pretului gazelor naturale, din septembrie. Daca scumpirea gazelor naturale si vânzarea prin oferta secundara pe bursa a pachetului de actiuni Transgaz sunt usor de realizat, privatizarea Oltchim si plata arieratelor vor fi mult mai dificil de îndeplinit.

Aurel Dragan, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie