Noua lege a restituirii proprietatilor ar putea genera la fel de multe procese la CEDO ca si legile precendente

 

cedoLegea restituirii proprietăţilor, care a fost discutată ieri în Guvern în vederea asumării răspunderii, este un alt act normativ lacunar, pentru că este departe de a rezolva problema aşa cum a cerut Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

„CEDO le-a cerut (autorităţilor române – n. red.) să eficientizeze rezolvarea problemei restituirii proprietăţilor, adică să urgenteze despăgubirile. Or, tocmai acest lucru nu a fost făcut de guvernanţi, având în vedere că despăgubirile imobilelor care nu mai pot fi retrocedate se fac în 10 ani de-acum încolo, respectiv până în 2024. CEDO a cerut înlocuirea Titlului VII din Legea 247/2005 – Regimul stabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv, astfel încât să se urgenteze despăgubirile, nu să fie prelungite”, a declarat pentru Curierul Naţional av. Călin Ispravnic, reprezentantul Asociaţiei pentru Proprietate Privată, estimând că şi această lege, ca şi precedenta, va genera sute poate chiar mii de procese la CEDO.

„Pentru a se putea adresa CEDO, foştii proprietari trebuie să iniţieze o acţiune în justiţie în ţară şi să epuizeze toate căile de atac. Având în vedere că Noul Cod de Procedură Civilă prevede termene scurte, ne putem aştepta ca foştii proprietari să ia cu asalt CEDO, poate chiar de anul viitor”, a explicat Călin Ispravnic.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a modificat marţi proiectul legii restituirii proprietăţilor, în urma discuţiilor pe care delegaţia României le-a avut cu oficialii CEDO săptămâna trecută. Proiectul a fost postat ieri pe site-ul ANRP, urmând ca tot ieri să fie discutat în şedinţa de Guvern în vederea asumării răspunderii.

„E păcat că un astfel de act normativ, atât de important, va fi trecut prin asumarea răspunderii. La fel s-a întâmplat şi cu Legea 247/2005 şi cu Legea 112/1995 prin care casele naţionalizate au fost vândute chiriaşilor, dar şi cu Legea 18 prin care se dorea reconstituirea dreptului de proprietate pe fostele amplasamente. Era mai simplu ca în 1990 să se restituie imobilele de pe fostele amplasamente. Acum, cartiere întregi au fost vândute conform Legii 112. Efectele se vor vedea peste câţiva ani… Problemele vor fi eliminate pe cale naturală, pentru că o parte dintre foştii proprietari nu mai au moştenitori, iar proprietăţile vor rămâne statului. Probabil asta se doreşte”, a mai spus Ispravnic.

Afrodita Cicovschi, Curierul National

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie