Bancile au comisioane trasnite

 

Cu exceptia comisioanelor reglementate de Legea 288/2010 (fosta OUG 50, modificata), bancile au dreptul sa perceapa orice suma pentru orice tip de serviciu financiar prestat. Fie el mai mult sau mai putin ciudat… Fie ca vorbim de comisioane pentru plata „în numele altuia”, de administrare – în diverse forme si procente, sau de taxe pe care le poti descoperi doar cu detectivi.

O trecere în revista a acestor comisioane, ne arata ca în România sunt câteva banci… non-cash friendly. Cu alte cuvinte, care comisioneaza depunerile de numerar la ghiseu. Motivând ca exista alternative de plata mai ieftine, BCR percepe un comision de 4-10 lei, în functie de suma, pentru depunerile în lei. Pentru cele în valuta, taxarea este în suma fixa, 3 euro. La ING Bank, depunerile în contul curent se comisioneaza cu 7 lei, iar cele în ING card complet, cu minimum 10 lei.

La Leumi Bank, aceasta politica se aplica doar pentru sumele mai mari de 500.000 de lei, caz în care depunerile într-un cont curent în lei sunt comisionate cu 0,25%. Daca vreti sa depuneti valuta, gratuit este doar pâna la 100.000 de euro (în echivalent). Orice depaseste, se taxeaza tot cu 0,25%.

Surprinzator, dar daca va gânditi ca aceste banci percep astfel de comisioane pentru ca administrarea este „din partea casei”, va înselati.
În acelasi spirit non-cash friendly, BCR mai percepe si un comision de 1,5% si pentru sumele depuse în moneda. La Leumi Bank, acesta ajunge la 10%. Un comportament relativ asemanator se întâlneste si în cazul Volksbank, dar aceasta taxeaza cu 1% doar depunerile care depasesc 50 de lei.

Raiffeisen Bank si Millennium Bank nu au introdus asemenea speze bancare, dar percep taxe pentru „repararea IBAN” la platile în valuta. Cu alte cuvinte, ai gresit codul, efortul bancii te costa: 10 euro la subsidiara bancii austriece si 12 euro la cea a bancii portugheze.

Tot din cauze determinate de clienti neatenti, Piraeus Bank comisioneaza direct cu 1 leu debitul neefectuat. La Banca Româneasca, plata prin instrumente de debit din conturi goale se amendeaza cu 10 lei în cazul decontarilor electronice si cu 13 lei, pentru cele pe suport de hârtie. Daca plata prin instrumente de debit trebuie facuta în valuta, comisionul este fix, de 10 euro.

În scurta noastra investigatie, trebuie sa amintim si de BRD. În acest caz, putin zis ciudat este… comisionul de închidere a conturilor de economii ATUCont, ATUStart, ATUSprint si LiberCont. Pentru cele în moneda nationala, banca percepe 30 de lei, iar pentru cele în valuta, 10 euro/dolari.

Nici firmele nu scapa de inventivitatea bancilor, însa, în aceste cazuri exista – cel putin teoretic, posibilitatea negocierii. Asta tine de cât de important este clientul din punct de vedere al marimii contului. Exista banci care taxeaza tot ce misca, de la un simplu transfer între conturi, de la aceeasi banca, pâna la verificare contului. Iar daca va imaginati ca internet bankingul este salvarea, aflati ca nivelul comisioanelor este atât de ridicat, ca cele de la ghiseu aproape ca nu mai conteaza.

Ada Stefan, Incomemagazine.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie