Mihai Anghel, miliardar al topului Forbes 500, acuzat de evaziune fiscala,contrabanda si spalare de bani

 

Procurorii DIICOT îl acuza pe Mihai Anghel de evaziune fiscala, contrabanda si spalare de bani în comertul cu cereale. Omul de afaceri oltean este cercetat în stare de libertate.

Mihai Anghel

Patronul Cerealcom, Mihai Anghel, unul dintre miliardarii Forbes, este cercetat de procurorii DIICOT – Structura Centrala într-un dosar de evaziune fiscala. Vineri, 17 august, mascatii au facut perchezitii la mai multe societati pe care magnatul oltean le detine. Barbatul a primit ordonanta de retinere pentru 24 de ore, dupa care a fost eliberat si este cercetat în stare de libertate.

Mihai Anghel este acuzat alaturi de alte 20 de persoane, români si libanezi, de savârsirea infractiunilor de evaziune fiscala, contrabanda si spalare de bani, în domeniul operatiunilor comerciale cu cereale. Omul de afaceri doljean din topul Forbes 500 Miliardari este acuzat si de savârsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, fals, uz de fals si înselaciune. Magnatul, a carui avere se ridica la 39.000.000 de euro, este cercetat pentru rambursari ilegale de TVA de 200.000 de euro.

Dosarul a fost pasat la DNA

Procurorii DIICOT au început cercetarile în dosarul lui Mihai Anghel în urma cu sase ani. Initial, în urma anchetei s-a stabilit ca, în perioada 2002-2006, omul de afaceri a primit ilegal returnari de TVA de aproximativ cinci milioane de euro (aproape 20 de milioane de lei) prin intermediul firmelor pe care le detine.

SC Cerealcom SA ar fi încasat suma de 4,5 milioane de lei, SC Cervina SA Segarcea – 3,4 milioane de lei, SC Oltyre SA Craiova – 2,8 milioane de lei, SC Redias SA Redea din judetul Olt – 4,9 milioane de lei, iar SC Crama Segarcea SRL – 370.000 de lei. Potrivit datelor din dosar, în perioada 2002-2006, Mihai Anghel a cumparat mai multe utilaje, iar în baza unor facturi a obtinut returnari ilegale de TVA, operatiunile de achizitie fiind apoi stornate în contabilitate.

În anul 2008, dosarul în care Anghel este acuzat de savârsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, fals, uz de fals si înselaciune a ajuns la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), în vederea efectuarii unei expertize. DNA Craiova a stabilit ca suma obtinuta ilegal din rambursari de TVA de catre omul de afaceri este de 200.000 de euro si nu de cinci milioane cum era initial, astfel ca dosarul s-a reîntors iar la DIICOT.

Anghel sustine ca este nevinovat si spune ca nu a aflat nici pâna acum care sunt acuzatiile care i se aduc, desi dosarul se plimba de sase ani între DNA si DIICOT, iar toate informatiile îi pot fi puse la dispozitie oricând.

Procurorii îl mai acuza pe Anghel ca a cumparat actiunile Cerealcom fara o reevaluare a capitalului social. Magnatul ar fi platit 1,9 milioane de lei, însa valoarea reala a actiunilor s-ar fi ridicat undeva la suma de 12 milioane de lei. Mihai Angel are în arenda în sudul judetului Dolj peste 20.000 de hectare de teren agricol.

Cine este Mihai Anghel

În anul 2011, Mihai Anghel a ocupat locul 106 în Topul Forbes „500 Miliardari”. El a declarat ca a reusit sa faca profit facând acelasi lucru „de 20 de ani”: agricultura. „Stau într-o casa cu trei camere, asta e situatia, si încerc sa dezvolt afacerea”, declara Anghel, anul trecut, pentru „Adevarul”, în legatura cu prezenta sa în Topul Forbes.

Andreea Mitrache, Adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie