Domeniul asigurarilor, unul dintre putinele care au obtinut profit in 2012

 

Asigurare RCAUn 2012 decent pentru asigurători, cu o piaţă care a crescut şi cu mai multă reasigurare. La vârf, topul rămâne neschimbat, dar apare un nume nou printre jucătorii de calibru. Intermediarii au intrat pe drumul către cucerirea a 50% din piaţă.

Societăţile de asigurare din România nu au reuşit nici anul trecut să dea semne că ar scăpa de dependenţa de segmentul auto şi, în general, de sursele de venit generate de obligativităţi impuse de stat. Din cele aproape 11 milioane de contracte încheiate anul trecut de cei mai importanţi zece asigurători din România, mai bine de 80%, adică circa nouă milioane, vin din poliţele RCA  şi din asigurarea împotriva dezastrelor naturale, ambele obligatorii prin lege.

Această evoluţie nu este însă o surpriză, ea fiind deja, de ceva vreme, o caracteristică evidentă a pieţei de asigurări din România. Nimic fără obligativitate! Una peste alta însă, 2012 a fost un an decent dacă luăm în considerare faptul că a existat o creştere de peste 6% a primelor brute subscrise pe ansamblul pieţei.

Ca valoare în lei a primelor brute, incluzând şi asigurările de viaţă, este cel mai bun an de la debutul crizei financiare până în prezent şi al doilea cel mai bun din destul de scurta istorie a pieţei asigurărilor din România. Tot la categoria plusuri putem include şi schimbarea de atitudine pe care câteva societăţi de asigurare de top au abordat-o relativ la cedarea riscului. Anul trecut, cei mai importanţi zece asigurători au cedat în reasigurare mai mult decât o făcuseră în anii precedenţi, ceea ce-i face pe specialişti să afirme fie că asigurătorii şi-au dat în sfârşit seama că, pe timp de criză, este mult mai util să împarţi riscul decât să ţi-l asumi integral pentru profituri mai mari, fie că „mamele“ asigurătorilor străini au  găsit metoda perfectă pentru a scoate profitul din România.

În orice caz, sunt societăţi care au urcat cu 6-7 procente, până aproape de 30 de procente în ceea ce priveşte ponderea primelor brute cedate în reasigurare în totalul primelor brute subscrise.

Serban Buscu, Capital

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie