Europa de Est: Stagnarea creditului ajuta la inchidere deficitelor bugetare

 

Tarile din Europa de Est, regiunea cu cea mai ridicata dependenta de finantare straina în sectorul bancar, ar putea câstiga beneficii pe termen lung din procesul de dezintermediere derulat de grupurile financiare din Vest, care va lasa în urma economii mai stabile, cu fundamente mai solide.

Stagnarea creditului în regiune afecteaza cresterea economica, însa ajuta la închiderea deficitelor bugetare si de cont curent, la reducerea datoriilor externe, cresterea pietelor locale ale depozitelor bancare si la apararea împotriva baloanelor speculative, potrivit unei analize Bloomberg, care citeaza si date furnizate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Bilanturile acestor economii va fi mult mai curat. Cresterea economica în contextul unui avans mai moderat al creditului are sanse mai bune sa fie mai echilibrata”, a declarat pentru Bloomberg Kieran Curtis, manager la Aviva Investors, Londra, fond cu active de 4,5 miliarde de dolari pe pietele emergente.

Sectorul bancar din regiune este dominat de banci din Vest, în frunte cu UniCredit (Italia) si Erste (Austria). Grupurile financiare straine controleaza 75% din activele industriei bancare est-europene.

Mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie