Reprezentantii UNAPER au solicitat o audienta la CEDO pentru discutarea despagubirilor in dosarele de retrocedare

 

cedoNemulţumiţi de faptul că autorităţile nu sunt deschise dialogului real, reprezentanţii Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Proprietarilor Expropriaţi din România (UNAPER) au anunţat ieri că au solicitat o audiere la CEDO pentru a demonstra lipsa de interes a autorităţilor române cu privire la soluţionarea dosarelor de restituire a proprietăţilor.

„Într-o perioadă în care ne aflăm în plin proces de dezbatere publică a proiectului de lege prin care proprietarii urmează a fi despăgubiţi pentru imobilele care au fost confiscate de regimul comunist, autorităţile nu acceptă niciun fel de discuţie constructivă cu asociaţiile de proprietari”, se arată în documentul remis presei.

Potrivit acestuia, conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) nu a ţinut cont de criticile aduse proiectului de lege de către proprietarii expropriaţi. „Propunerile asociaţiilor de proprietari de modificare a proiectului de lege au fost toate respinse, urmând a fi menţinute prevederile actuale. Acestea încalcă însă principii fundamentale ale Convenţiei Drepturilor Omului având în vedere schimbările care vor apărea în timpul jocului. Se va realiza o discriminare între cei care au obţinut deja despăgubiri şi ceilalţi care au avut neşansa de a nu li se fi soluţionat notificările până în prezent.

Printre criticile aduse se numără faptul că autorităţile nu doresc să renunţe la plafonarea sumei care reprezintă valoarea despăgubirii. „Se doreşte eliminarea evaluărilor şi se va adopta o modalitate diferită de acordare a despăgubirii faţă de cei care până în prezent au primit despăgubiri potrivit legii aflate în vigoare: se renunţă la valoarea de piaţă stabilită după standarde internaţionale de evaluare şi se adoptă valoarea stabilită prin grilele notarilor publici de la data intrării în vigoare a legii. Nici această valoare orientativă nu este actualizată cu indicele de inflaţie, deşi plata urmează a fi făcută peste mulţi ani”, notează asociaţiile de proprietari.

Afrodita Cicovschi, Curierul National

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie