Motive de contestatie a amenzii privind lipsa rovinietei

 

RovinietaMai mult de jumătate din deciziile luate de instanţele din România în 2012 în cazul contestaţiilor depuse împotriva unor amenzi pentru neplata rovinietei au fost favorabile şoferilor. Procentul ar fi fost mult mai mare dacă judecătorii ar aplica unitar legislaţia în domeniu. RL vă arată care sunt cele două mari puncte slabe ale acestor sancţiuni.

Informaţiile oficiale ale Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi din România (CNADNR) arată că, anul trecut, aceasta a aplicat 451.693 de amenzi, în valoare totală de 230 milioane lei. Dintre acestea, 60.000 au fost contestate în instanţe. Până acum, s-au pronunţat 10.223 de sentinţe prin care s-au anulat 4.161 amenzi contravenţionale, iar alte 1.254 au fost transformate în avertismente. ”Există un număr de încă aproximativ 15.000 de sentinţe care, din cauza lipsei de personal şi a supraaglomerării, nu au putut fi înregistrate în sistem”, spune CNADNR.

Pentru a arăta cum se poate scăpa de plata unei amenzi contravenţionale pentru rovinietă exemplificăm cu următorul caz.

În luna iunie 2012, Gabriel Bejan a contestat la Judecătoria Găeşti procesul-verbal de contravenţie emis pe 11 ianuarie în acelaşi an de CNADNR pentru neplata rovinietei. Instanţa de judecată i-a dat dreptate printr-o decizie adoptată pe 4 decembrie 2012. Argumentele instanţei dezvăluie marile erori ale sistemului de amendare a şoferilor pentru neplata taxei de drum.

Primul motiv: absenţa ­semnăturii agentului

Instanţa de judecată a ajuns la concluzia că procesul-verbal trimis prin poştă contravenientului Gabriel Bejan nu cuprindea semnătura olografă a agentului constatator. Judecătorul afirmă că deşi procesul-verbal atacat a fost generat şi semnat electronic de agentul constatator, el trebuie să conţină semnătura olografă a agentului. Acest argument nu este însuşit de CNADNR: ”Solicitarea ca PVCC să poarte semnătura olografă a agentului constatator este subiectivă, nefiind confirmată de prevederile legale în vigoare”. Compania afirmă că, de regulă, mai toate instanţele de judecată acceptă trimiterea unei copii nesemnate după PVCC la domiciliu, aceasta având doar rol de înştiinţare. La dosarele din instanţe, CNADNR ataşează înscrisurile electronice cu semnătura electronică ataşată.

Doru Cireasa, RL Online

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie