Cyprus Popular Bank, detinatorul bancii Marfin din Romania, va fi desfiintata, ca urmare a aplicarii planului cipriot de iesire din criza

 

depoziteŞeful Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), Eugen Dijmărescu, care are o experienţă de mai bine de 15 ani în sectorul bancar, nu vede în prezent motive de îngrijorare pe plan intern legate de criza din Cipru şi a transmis deponenţilor băncilor cipriote în România că trebuie să aibă încredere în instituţiile româneşti. El crede că este mult spus că astăzi suntem într-o situaţie tensionată.

„Sigur că, în situaţia dată, lu­mea este îngrijorată. Este normal să fie aşa, şi me­sa­jul meu, este ca oamenii să aibă încredere în forţa de reglementare pe care statul român o apli­că şi în instituţiile sale, respectiv ban­ca centrală, Ministerul Finanţelor, Fon­dul de Garantare a Depozitelor Banca­re. Din punctul nostru de vedere, aşa cum arată situaţia pe care o avem de la direcţia de supraveghere din BNR, în acest moment nu găsim un motiv de îngrijorare“, a declarat vineri Dijmă­rescu la emisiunea ZF Live.

Consiliul de administraţie al BNR a dis­cutat joi mai multe ore, până seara târziu, despre situaţia din Cipru şi implicaţiile asupra pieţei locale.

Cyprus Popular Bank, al doilea cre­ditor din Cipru care va dispărea ca ur­mare a planului de salvare a ţării agreat de autorităţile de la Nicosia cu liderii zo­nei euro şi FMI, deţine pe piaţa româ­neas­că Marfin. Marfin are regim de fi­lia­lă în România şi se supune regle­men­tărilor BNR, depozitele fiind garantate de schema locală de garantare, în timp ce Bank of Cyprus este sucursală.

Depozitele din Cipru sunt garan­tate, la fel ca şi în România şi restul UE, în limita a 100.000 de euro, însă pentru sumele ce depăşesc acest prag pierderile s-ar putea situa la 60%, conform ultimelor discuţii, în urma condiţiilor impuse de statele zonei euro pentru un pachet de împrumuturi externe.

Dijmărescu a explicat că pentru deponenţii băncilor din România lucrurile sunt absolut stabile pentru că cei care sunt deponenţi la Marfin se supun legii române şi trebuie să consi­dere că depozitele lor sunt garantate în limi­ta plafonului de 100.000 de euro. În timp ce Marfin este o bancă garan­tată din punctul de vedere al depozitelor de către FGDB de la Bucureşti, pentru Bank of Cyprus deponenţii beneficiază de acoperirea pe care o dă omologul din Cipru, respectiv fondul cipriot de garantare.

Claudia Medrega, Ziarul Financiar

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie