Romanii cu depozite in bancile din Cipru au inceput sa isi mute banii in alte banci

 

banca-cipruluiDepozite bancare sparte de români care se tem să ţină prea mulţi bani într-o singură bancă, investiţii cu viitor incert, oameni de afaceri care îşi reconsideră destinaţiile offshore. Criza din Cipru a început deja să îşi transmită efectele în România.

Deponenţii dau semne de panică şi în România, după măsurile din Cipru. Reacţiile nu au fost de mare amploare, dar au fost suficiente pentru ca guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să iasă cu mesaje de lămurire a situaţiei şi cu asigurări că nu există motive de teamă. „Am primit ştiri că unii au început să spargă depozite. Dacă au peste 100.000 de euro, treaba lor“, a declarat Isărescu.

Potrivit afirmaţiilor sale, BNR a fost anunţată, joia trecută, de bănci că în cursul dimineţii s-au înregistrat cereri de la populaţie pentru spargeri de depozite. Guvernatorul le-a transmis deponenţilor cu sume sub 100.000 de euro că nu au motive să facă acest lucru. “Avem garantată această sumă. Avem inclusiv mişcarea rapidă a acestor depozite în alte bănci care funcţionează, cu distribuire ulterioară la ghişee”, a spus Isărescu. Cu o zi înainte, economistul-şef al BNR recomanda populaţiei să constituie depozite de sub 100.000 euro, iar cei cu lichidităţi de peste 4,2 milioane de euro să le împartă în cele 42 de bănci din România şi să investească diferenţa în piaţa de capital, la bursă sau în fonduri de investiţii.

Oana Osman, Gabriela Ţinteanu, Capital

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie