Introducerea asigurarilor voluntare de tip complementar si a celor de tip suplimentar creste costurile pentru pacienti

 

Medic cu ceasChiar dacă dispare sau este micșorată contribuția la sănătate, costurile pentru pacient vor fi mărite prin introducerea asigurărilor voluntare de tip complementar şi a celor de tip suplimentar, pentru care se vor lupta asigurătorii privaţi. Cât ne-ar putea costa planul ministrului de a plăti la privat pentru ce nu am mai primi de la stat?

Planul sună aşa, şi nu e mult diferit de cel de anul trecut: dacă vei avea nevoie de mai mult decât îți oferă statul pe banii tăi, plătești mai mult. Deși se chinuie de jumătate de secol, după spusele ministrului sănătății, autoritățile vor definitiva anul acesta pachetul de bază de servicii medicale, care înseamnă de fapt o raționalizare a sănătății. Astfel, pentru asigurarea de stat, românii ar putea avea dreptul doar la unele servicii medicale gratuite, iar de „dărnicia“ statului în acest sens depinde în mod direct cât de profitabile vor deveni afacerile asigurătorilor privați.

Surse din rândul medicilor care au participat la consultările din minister pe marginea reformei ne-au spus că în noul proiect nu există mari diferenţe în materie de asigurări faţă de anteriorul proiect de lege a sănătăţii şi că reorganizarea caselor judeţene este clar un punct crucial în „împuternicirea“ privaţilor. După spusele ministrului sănătății, Eugen Nicolăescu, pachetul de bază va fi „mai mic decât se aşteaptă mulţi“. Totodată, de multe ori s-a discutat micșorarea sau eliminarea contribuției actuale la asigurările de sănătate (CASS), de 10,7%, și înlocuirea acesteia cu o taxă de solidaritate cuprinsă între 3% și 5% din venit, care va acoperi serviciile medicale din pachetul social sau de bază, de genul urgențelor, prevenției și consultațiilor.

Pentru restul, cetățeanul ar trebui să încheie asigurări voluntare complementare obligatorii, a căror deductibilitate va fi stabilită de stat sau asigurări suplimentare,“full-option“, care vor acoperi mai ales serviciile private şi al căror preţ ajunge la 40 de lei pe zi. „Conținutul pachetului de bază este esențial în efectuarea oricărui tip de previziuni pe termen lung. Întotdeauna, costul unei asigurări de sănătate depinde de tipul de beneficii oferite prin contract. Spre exemplu, în momentul de față, o asigurare suplimentară pornește de la 1 leu/zi şi poate ajunge la 40 lei pe zi“, a estimat Theodor Alexandrescu, reprezentantul companiilor Metropolitan Life în România. Punând cap la cap cele anunțate de ministrul sănătății pe acest subiect și informațiile primite de la asigurătorii privați, suntem în măsură să conturăm un cost posibil al sănătății odată cu reforma caselor de sănătate. Cu alte cuvinte, ne punem problema cu cât va fi mai scump la privat ceea ce acum primim de la stat pentru cele 10,7 procente din venituri, excluzând plățile informale.

Nicoleta Banila, Capital

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie