12 judecatori vor fi audiati in dosarul coruptiei de la Tribunalul Bucuresti

 

coruptie-2Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu, acuzate de DNA că au pretins mită sute de mii de euro pentru eliberări din puşcării, rămân în arest. În plus, instanţa Înaltei Curţi a dispus şi arestarea recidivistului Marian Catrin, cumpărător de influenţă, pe care instanţa Curţii de Apel l-a pus în libertate.

Cel puţin 12 judecători ar fi implicaţi în eliberări contra unei sume totale de circa 900.000 de euro în dosarul judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti, arestate pentru corupţie. Cei implicaţi vor fi audiaţi în zilele următoare.

Procurorul anticorupţie, care a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie menţinerea arestării membrilor reţelei de comerţ cu eliberări din puşcării, a afirmat că „atitudinea celor două judecătoare era de corupţie agresivă, activă şi continuă, care s-a extins şi la instanţa superioară, Curtea de Apel Bucureşti”, iar magistraţii implicaţi în reţea „au reuşit să pună în libertate inculpaţi periculoşi”.

La şedinţa de judecată, de miercuri, a recursului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru eliberarea din arestul preventiv a judecătoarelor şpăgare Antonela Costache şi Viorica Dinu şi a complicilor acestora, au fost dezvăluite: preţurile imense, pretinse pentru a se da soluţii favorabile în dosare penale; modul de acţiune al învinuiţilor, dar şi pericolul pentru statul de drept al corupţiei de la Tribunalul şi Curtea de Apel Bucureşti.

Sumele pretinse de judecătoarele şpăgare numai pentru patru dosare penale erau, in total, de aproape 900.000 de euro, mai mare decât suma de 260.000 euro, pretinsă tot pentru patru dosare de ex-senatorul PSD Cătălin Voicu şi judecătorul suprem Florin Costiniu

În timpul şedinţei de judecată s-au aflat noi amănunte din dosar: Antonela Costache a acceptat promisiunea sumei de 300.000 de euro pentru eliberări din arest numai în perioada noiembrie 2012-februarie 2013, din care ar fi primit efectiv 32.000 de euro, iar Viorica Dinu ar fi primit 109.000 de euro şi a acceptat  345.000 de euro pentru decizii favorabile în dosare penale.

Numai pentru eliberarea lui Dinel Staicu-Nuţu (om de afaceri) ele au primit o tranşă de 150.000 de euro.

Suma de 150.000 de euro trebuia însă împărţită şi cu alţi judecători, ce vor fi audiaţi la DNA , spun specialiştii. Sumele imense pretinse ca şpăgi au determinat Agenţia Naţională de Integritate să se autosesizeze şi să declanşeze verificarea averilor celor două judecătoare.

In topul dosarelor penale cu judecători şpăgari, Antonela Costache şi Viorica Dinu conduc detaşat la categoria cuantumul şpăgii pretinse (aproape 900.000 de euro), ele întrecându-i pe judecătorul Florin Costiniu, fost şef de Secţie la Înalta Curte şi ex-senatorul PSD Cătălin Voicu, mita încasată de aceştia fiind de doar 260.000 de euro. Ultimii doi au fost condamnaţi de prima instanţă de judecată, Florin Costiniu la trei ani cu suspendare, iar Cătălin Voicu la cinci ani cu executare.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/procuror-coruptia-agresiva-si-continua-de-la-tribunalul-bucuresti-s-a-extins-asupra-curtii-de-apel-vezi-cati-judecatori-sunt-suspectati-296702.html

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie