Jurnal de curs de formare initiala de mediatori- ziua I si II

 

De luni am inceput un nou curs. De data aceasta la Cluj Napoca.
Am asteptat cu nerabdare sa ii cunosc personal pe cursantii inscrisi, pentru a putea asocia unei voci si unui nume, o persoana.

Sala de cursZiua I
Au venit pe rand, mai timizi, mai curajosi, cu oarece retineri, dar plini de entuziasm.
Dupa ce ne-am prezentat in citeva cuvinte, noi formatorii, fiecare dintre ei a avut ocazia sa spuna cate ceva despre propria persoana si despre asteptarile cu care a venit la acest curs.
Pozitia de formator imi acorda posibilitatea de a observa cum persoane necunoscute pina in acel moment interactioneaza si incep sa formeze un grup. Un grup a carui personalitate este data de contributia fiecarui participant.
La unul dintre testele zilei am constatat, din nou, cat de greu ne este noua sa spunem lucruri bune despre noi. Oare aceasta ni se trage din sistemul de invatamant care „ne motiveaza” prin scaderea stimei de sine? Sau prin cresterea competitivitatii?
Fiecare grup are o alta dinamica. In unele grupuri discutiile sunt mai animate in plen, in altele in cadrul grupurilor mai mici. Totul de depinde de modul in care cursantii se simt mai confortabil. Pentru inceput.
Discutand despre chestiuni administrative si de organizare a cursului, ei deja invatau cum se construieste consensul. Si pentru ca au fost si persoane care au venit putin mai tarziu, acestora li s-a prezentat hotararea luata de grup.
Mi-a placut faptul ca multe persoane din grup au urmarit evolutia medierii, in unele cazuri chiar de la aparitia legii, si ca venisera bine informatii sa parcurga acest curs de formare ca si mediatori. In aceste conditii prezentarea generala a cadrului legal al medierii a fost un dialog intre formator si participanti.
S-a discutat si despre conflict si disputa. Deja erau implicati in discutie. A urmat impartirea in grupuri de lucru mai mici si apoi reintilnirea in plen pentru analizarea rezultatelor grupurilor.
Ziua de curs a trecut repede. La sfarsitul ei eram cu totii obositi, dar multumiti de progresul facut.
Si mai urmeaza atatea etape!

Ziua II
Am apreciat punctualitatea cursantilor. Nerabdarea lor de a impartasi cele invatate cu o zi inainte. Dorinta de a vedea ce urmeaza.
Inainte de a intra pe tematica zilei am raspuns la intrebarile celor prezenti in sala de curs. Intrebari pragmatice, de interes, care aratau implicarea lor.
Cum tematica, in prima parte a zilei, a fost analiza de conflict, odata expusa partea teoretica am trecut la practica. Curiosi, au inceput sa parcurga imediat materialul, si nu au mai ascultat indicatiile noastre.
Aspect asupra caruia am insistat in prima reunire in plen, deoarece ascultarea activa este un element esential in mediere. Au muncit bine, au avut propriile pareri si abordari, au ascultat si s-au organizat pentru a eficientiza timpul de lucru. Iar pina la sfarsitul primei parti deja facusera prina lor analiza de conflict.
In a doua parte s-a discutat despre modalitati de promovare a medierii, despre conditiile de publicitate a profesiei si despre asociatiile profesionale ale mediatorilor.
Si pentru ca si-au dorit sa afle informatii despe practica medierii, am alocat timp sa le raspund la intrebari si sa le vorbesc despre unele dintre spetele mediate de mine.
Din fericire mai avem zile la dispozitie pentru a le da informatiile pe care le cer, pentru ca altfel cred ca ne-ar fi apucat dimineata tot acolo.

Anca Lucia Stancu, formator de mediatori

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie