Depozitele de la Bucuresti ale Bank of Cyprus si Marfin nu sunt afectate de nationalizarea partiala a bancilor din Cipru

 

bank-of-cyprusDepozitele atrase de cele două bănci de la Bucureşti controlate de ciprioţi – Bank of Cyprus şi Marfin – nu sunt afectate. Băncile cipriote au atras în România depozite de 370 milioane de euro. Impozitul pe profit din insulă creşte de la 10,5 la 12,5%. Mulţi oameni de afaceri români puternici controlează mari companii locale via Cipru.

Criza datoriilor suverane şi a băncilor din zona euro spulberă încă un mit: după ce în România statul a tăiat salariile în 2010, guvernul Ciprului lucra ieri la un proiect de lege prin care să ia până la 10% din depozitele păstrate în băncile din insulă, atacând presupusa intangibilitate a sumelor respective chiar şi în cazul economiilor de sub 100.000 de euro pentru salvarea unui sistem bancar în vrie din cauza expunerii pe Grecia.

Naţionalizarea parţială a depozitelor din băncile cipriote în schimbul unui ajutor financiar internaţional de 10 mld. euro este o măsură fără precedent în istoria Uniunii Europene, dar a fost văzută ca singura soluţie prin care sistemul bancar obez care a atras cu dobânzi mari şi mulţi bani străini să contribuie la propria salvare şi la a statului cipriot însuşi.

Două bănci controlate de grupuri din insulă – Marfin şi Bank of Cyprus – sunt prezente şi în România, unde au atras împreună depozite de 370 mil. euro, potrivit datelor publicate de băncile-mamă. Bank of Cyprus operează printr-o sucursală, iar depozitele de până la 100.000 de euro atrase de pe piaţa locală sunt acoperite de schema de garantare de la Nicosia, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la integritatea sumelor.

Ciprian Botea, Claudia Medrega, Ziarul Financiar

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie