Esenta furiei care pare sa fi cuprins justitia din Romania

 

justice„Nu vezi ca nu conteaza ca a venit USL la Putere… Pentru spaga te leaga”.

Fraza aceasta rostita de una dintre judecatoarele arestate pentru coruptie explica insasi esenta furiei care pare sa fi cuprins sistemul dupa alegerile din decembrie, inclusiv scandalul imens din CSM.

Justitia nu a fost reformata din 2005 incoace. Au fost facute reforme profunde la nivelul legislatiei, cele patru noi coduri fiind autentice pietre de hotar. Parchetele au capatat libertate deplina, pe care au folosit-o intr-un mod inacceptabil in primul rand pentru clasa politica.

O parte din instante s-au reformat si ele. In primul rand Inalta Curte de Casatie si Justitie, care, pentru prima data in ultimii 22 de ani, are ca presedinte un magistrat de mare valoare profesionala si morala, ma refer la d-na Livia Stanciu.

In timpul guvernarii Nastase isi imagina cineva ca vom vedea ministri, chiar un premier, condamnati pentru fapte de coruptie? Ca vom vedea in zeghe primari ai partidului de la putere? Faptul ca toate acestea au devenit posibile arata ca reforma a facut pasi importanti. Dar oare pasi pe uscat?

Iata ca nu. Reforma justitiei nu a ajuns inca in zona sigura a ireversibilitatii, dupa cum garanta la un moment dat inclusiv Traian Basescu. Exista inca o masa critica de magistrati corupti, politizati, ticalositi, pentru care mizeria este un mod de viata si care in toti acesti ani n-au facut decat sa astepte ca roata sa se intoarca.

Au asteptat si nu cu mainile in san. Sa nu uitam greva ilegala a robelor din 2009 cand sistemul a fost complet blocat din cauza unor revendicari pe care nici astazi Mona Pivniceru, pe atunci un fel de lider sindical, nu le-a solutionat.

Ioana Ene Dogioiu, Ziare.com

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie