Uniunea Europeana in criza. In Ungaria, recesiunea a ridicat rata somajului la 32% in zonele rurale
Ungurii care locuiesc în zona rurală sunt afectaţi din plin de recesiune şi de măsurile de austeritate adoptate de Guvernul conservator condus de către Viktor Orban(foto), suferind uneori de foame, însă copiii sunt protejaţi, prin obligaţia şcolilor de a le oferi trei mese pe zi, relatează AFP.
„Proporţia copiilor atinşi de malnutriţie în Ungaria este dezolantă, şi anume de 14,1%”, a estimat Institutul Naţional ungar pentru Sănătatea Copiilor (OGYT), la publicarea unui raport asupra situaţiei până la sfârşitul lui 2012.
32% şomeri
În nord-estul ţării, una dintre regiunile cele mai sărace din Uniunea Europeană (UE), situaţia este considerată alarmantă, regiunea fiind afectată de o rată a şomajului ce a atins 32% – faţă de media de 11% la nivel naţional – şi care poate creşte până la 80-100% în satele cele mai mici.
Regiunea era un centru industrial şi agricol, cu sediul companiei de căi ferate MAV, o importantă uzină metalurgică la Ozd şi numeroase coopertive agricole.
După prăbuşirea dictaturii comuniste, în 1989, toate întreprinderile din regiune, în apropiere de satul Gemzse, au fost închise. „Există puţine locuri de muncă sezoniere, mai ales vara, la culturile de tutun. Astfel pot să câştig şapte-opt euro pe zi. Însă iarna nu există absolut nimic (de muncit) aici”, a declarat pentru AFP Ferenc Balogh, un locuitor de etnie romă din sat.
„Trăim din alocaţia pentru familie, dar nu este de ajuns. Împrumutăm bani de la cămtari. Problema este că atunci când ne împrumută 10.000 de forinţi (aproape 33 de euro), trebuie să dăm înapoi 20.000 (aproximativ 66 de euro). Din nefericire este singura soluţie să supravieţuim”, a declarat soţia sa, Erzsébet.
Ajutoarele oferite de Guvern sunt distribuite sub formă de cupoane, pentru ca acestea să nu fie cheltuite în baruri. Însă o parte a magazinelor nu acceptă aceste cupoane, iar cei mai săraci – care nu au maşini sau bani pentru transportul în comun – nu au posibilitatea să le utilizeze. Astfel, cămătarii le cumpără cupoanele la un preţ ce atinge abia un sfert din valoarea acestora.
Valentin Vidu, Ziarul Financiar
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!