Cipru a decis nationalizarea partiala a depozitelor bancare

 

banca-cipruCiprioţii şi-au manifestat sâmbătă nemulţumirea în mai multe oraşe la scurt timp după anunţarea acordului privind ajutorul financiar internaţional care prevede reţinerea unei cote din depozitele bancare încheiate pe teritoriul cipriot, informează Bloomberg. , informează Bloomberg.

În oraşul de coastă Limassol, un om a intrat cu buldozerul înntr-o filială bancară, închisă. Cele mai mult bănci din Cipru au fost închise sâmbătă, deşi de obicei astăzi era zi lucrătoare, afişând mesajul „conform instrucţiunilor Băncii Centrale a Ciprului.

Cele mai multe bancomate erau funcţionale însă multe rămase fără bani, pe fondul retragerilor masive.

Parlamentul cipriot este aşteptat să se reunească duminică în sesiune de urgenţă pentru a aproba acordul privind ajutorul financiar internaţional prin care Ciprul va primi 10 miliarde de euro. Opozanţii politici ai actualului preşedinte Nicos Anastasiades au declarat că ar putea opta duminică fie pentru un vot în privinţa planului de ajutor financiar, fie pentru demiterea preşedintelui şi organizarea unor alegeri anticipate.

Pentru salvarea băncilor cipriote s-a decis naţionalizarea parţială a depozitelor bancare. Cinteză, BNR: Măsura este valabilă numai pe teritoriul Ciprului. NU vizează depozitele făcute de la Bucureşti ale Bank of Cyprus

Uniunea Europeană a ajuns la un acord sămbătă pentru acordarea unui ajutor financiar pentru Cipru, dar a cerut în schimb ca statul să reţină o parte din depozitele din băncile cipriote, în ciuda riscului unui exod al banilor din ţară, scrie Reuters.

Cipru a devenit la sfârşitul acestei săptămâni a cincea ţară din UE care solicită un ajutor financiar internaţional, după Grecia, Portugalia, Irlanda şi Spania, pe fondul crizei care a măturat regiunea.

Cristian Hostiuc, Radu Racu, Ziarul Financiar

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie