Judecatorii Curtii Constitutionale au dreptul la pensie de serviciu, indiferent de data pensionarii

 

Curtea constitutionalaDispoziţiile referitoare la stabilirea dreptului la pensia de serviciu în cazul judecătorilor CCR sunt constituţionale în măsura în care se aplică celor care au exercitat această funcţie indiferent de data pensionării, a decis marţi Curtea Constituţională a României.

Plenul CCR a dezbătut în şedinţa de marţi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.71 alin.(2) din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, ridicată direct de Avocatul Poporului.

„Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că dispoziţiile art.71 alin.(2) teza întâi din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, care fac obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului, sunt constituţionale în măsura în care se aplică judecătorilor Curţii Constituţionale care au exercitat această funcţie, indiferent de data pensionării”, se arată într-un comunicat al CCR transmis marţi AGERPRES.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Deciziile sunt definitive şi general obligatorii.

AP a sesizat Curtea cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 71 alin. (2) privind Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR care prevăd că „judecătorii Curţii Constituţionale, la data pensionarii sau recalculării pensiilor anterior stabilite, beneficiază de pensie de serviciu egală cu 80% din indemnizaţia lor brută lunară. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale şi se impozitează potrivit legii”.

În sesizare se arată că, din verificarea legislaţiei în materie, precum şi din discuţiile purtate cu foşti judecători ai Curţii Constituţionale, a reieşit că aceste dispoziţii se aplică în mod discriminatoriu, încălcându-se în acest fel prevederile art. 16 alin. (1) din Constituţie.

Agerpres

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie