Care sunt diferentele dintre un angajat cu carte de munca si un freelancer

 

banda alergare angajati googleSă fii propriul tău stăpân este visul celor mai mulţi dintre angajaţi. Puţini sunt cei care au şi curajul de a lua o astfel de decizie. Există însă şi persoane care nu şi-ar putea imagina viaţa profesională în afara unei organizaţii. Dincolo de opţiunea personală, există, obiectiv vorbind, avantaje şi dezavantaje pentru fiecare dintre cazuri.

Angajat cu Carte de Muncă

AVANTAJE
– Statutul de angajat cu contract de muncă aduce cu sine o serie de drepturi, începând de la încasarea lunară a unui salariu, până la acela de a fi reprezentat de către un sindicat.
– Angajatul are un venit fix, garantat, pe care îl primeşte lunar, la o dată stabilită prin contract. Plata salariului de către un angajator atrage după sine şi siguranţa plăţii contribuţiilor sociale care îi conferă angajatului o protecţie. Prin sistemul public de asigurări, angajatul are o serie de drepturi în ceea ce priveşte sănătatea sau ajutorul de şomaj şi, nu în ultimul rând, dreptul la pensie, la finalul perioadei de muncă.
– De asemenea, în caz de îmbolnăvire, angajatul beneficiază de concediu medical plătit.
– Un angajat cu carte de muncă are dreptul la concediu de odihnă plătit şi la zilele declarate libere la nivel naţional.
– Spre deosebire de freelanceri, angajaţii cu contract de muncă au posibilitatea de a contracta mai uşor un credit bancar, contractul reprezentând o dovadă solidă în faţa instituţiei creditoare.
– Munca în cadrul unei echipe poate reprezenta un factor motivant pentru angajat, o modalitate de a căpăta experienţă şi de a învăţa de la superiori şi/sau de la alţi colegi.
– În cazul unei erori profesionale, răspunderea şi asumarea este împărţită pe scară ierarhică.
– Nu în ultimul rând, lucrând pentru un anumit brand sau companie cu o reputaţie bună, CV-ul va cântări mai mult în ochii viitorului angajator. De asemenea, angajatul resimte o anumită satisfacţie atunci când lucrează pentru o anumită companie.

DEZAVANTAJE
– Tot ceea ce reprezintă avantajele freelancingului se constituie în dezavantaje ale muncii în situaţia unui angajator unic.
– Neexistând posibilitatea de a lucra la mai multe proiecte, pentru mai multe companii în acelaşi timp, salariul unui angajat poate fi considerabil mai mic decât cel al unui freelancer.
– Angajatul clasic este condiţionat de respectarea unui program fix, în care trebuie să-şi îndeplinească sarcinile şi să-şi respecte deadline-urile.
– Mai mult, impunerea unui program fix reprezintă un factor de stres pentru angajat, care trebuie să nu întârzie la birou şi să ajungă la ora începerii programului. În cele mai multe cazuri, sunt ore de vârf, ceea ce face ca în marile oraşe timpul pierdut cu deplasarea să fie unul semnificativ.
– Alegerea locuinţei şi a domiciliului este condiţionată şi ea de oraşul în care se află  firma angajatoare.
– Dincolo de asta, în cazul angajatului clasic de birou, există presiunea venită din partea şefilor care trasează sarcini şi fac agenda salariaţilor pe care îi au în subordine.
– Un alt dezavantaj este şi acela al riscului de concediere, apărut fie din cauza restructurării companiei, fie din cauza şefilor ierarhici.

Andreea Stefan, Income Magazine

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie