Asociatia Romana a Bancilor si ANPC promoveaza medierea in solutionarea conflictelor dintre clienti si banci

 

Mediere6Bancherii curtează ANPC pentru a lansa împreună un proiect de act normativ care să promoveze medierea. Dacă se ajunge totuşi la proces, băncile vor accepta să modifice clauzele din contracte considerate de justiţie abuzive doar dacă procesul este declanşat de ANPC şi nu de alte asociaţii (inclusiv cele ale clienţilor) şi doar dacă decizia pe fond este confirmată de Înalta Curte.

“Vrem să ne dăm mâna, Asociaţia Română a Băncilor şi ANPC, pentru a promova mai mult medierea pentru că astfel ANPC ar scăpa de o durere de cap, să nu le mai vină atâtea reclamaţii. Vrem să colaborăm pentru a reduce numărul de reclamaţii nefondate, care fac să ducă la pierdere de timp la ANPC şi la bănci, ceea ce înseamnă costuri suplimentare pentru client”,spune preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea.

Este reducerea costurilor pentru clienţi o motivaţie validă? Foarte posibil, fie şi indirect, dacă ne gândim că mai multe procese câştigate şi o reducere a marjei de profit a băncii pe seama “reclamagiilor” aduce de multe ori creşteri de costuri pentru restul clilenţilor pentru compensarea pagubei.

Nu este exclus ca prin mediere să se ajungă la uşurarea situaţiei financiare a debitorilor prin..rescadenţare (dacă extinzi scadenţa creditului păstrându-I dobânda, vei plăti lunar mai puţin dar vei achita în final mai mult), aşa cum subliniază şi dl Gheţea. „Noi, comunitatea bancară, insistăm ca o primă mediere să aibă loc la bancă fără mediator. Mă adresez celor patru milioane de clienţi, care foarte mulţi dintre ei au probleme să-şi ramburseze ratele la bancă la timp, să vină să încercăm să găsim soluţii pe cale extrajudiciară pentru problemele litigioase”.

Romania Libera

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie