Majoritatea românilor care folosesc un card de debit nu cunosc toate costurile pe care le implica un astfel de instrument bancar

 

Cardurile de debit sunt din ce în ce mai populare printre români. Potrivit datelor furnizate de banca centrala, la sfârsitul anului 2012 existau aproximativ 11,5 milioane de carduri de debit valide în circulatie. Totusi, cei mai multi români care folosesc un card de debit nu cunosc toate costurile pe care le implica un astfel de instrument bancar. Jurnalistii de la Efin.ro au analizat taxele si comisioanele percepute de cele mai importante banci din România.

laptop si cardBCR percepe o taxa de zece lei pentru emiterea unui card de debit nou.

Interogarea soldului este taxata cu 20 de bani la bancomatele BCR si cu 2,5 lei la cele ale altor banci. Pentru retrageri de la bancomatele altor institutii bancare comisionul perceput este de 0,75%, în timp ce la aparatele proprii taxa este de 0,2%. Pentru eliberarea numerarului la ghiseele institutiei, BCR percepe 0,5% din suma.

Taxa de emitere card perceputa de BRD variaza între 10 si 200 de lei, în functie de tipul cardului. Banca impune clientilor o taxa de 0,2% pentru retragerea de numerar de la ATM, în timp ce retragerea de la ghiseul bancii este taxata cu 0,5%. Daca aleg sa-si schimbe codul PIN la bancomat, clientii vor plati doi lei. Retragerea banilor de la bancomatele altor banci e taxata de BRD cu patru lei 50, plus unu la suta din suma.

La Raiffeisen Bank taxa de emitere card variaza între 15 si 70 de lei. Interogarea soldului la ATM-urile bancii este taxata cu 0,3 lei în timp ce pentru retragerea numerarului taxa perceputa este de 0,2%. La ATM-urile altor banci eliberarea numerarului este taxata cu 2,5 lei plus 1% din suma tranzactionata.

Banca Transilvania percepe un comision de 30 de bani pentru interogarea soldului, în timp ce eliberarea numerarului de la bancomatele bancii este gratuita. Daca scoateti bani de la bancomatele altor banci veti plati 2,5 lei plus 1% din suma. Închiderea cardului este taxata cu 2,5 lei, în timp ce reemiterea cardului sau a codului PIN se taxeaza cu 15 lei.

Bancpost percepe costuri de emitere card de pâna la 20 lei, în timp ce retragerea banilor de la ATM-urile bancii e taxata cu 0,25% pâna la 0,40%. Pentru tranzactiile realizate la ATM-urile altor banci se percepe un comision cuprins între 2,5 lei plus 0,5% si 0,75%. Clientii Bancpost platesc 30 de bani pentru interogarea soldului la ATM-urile bancii si 1,5 lei pentru aceeasi operatiune, la ATM-urile altor banci.

RealitateaTV

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie