Românii plătesc, pentru utilități publice, cu 157 la suta mai mult decat in 2005

 

energie electricaPreţul pe care românii îl plătesc pentru utilităţile publice a crescut constant în ultimii şapte ani, serviciile de apă, canal şi salubritate fiind mai scumpe cu aproape 157% în 2012 comparativ cu 2005, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Şi energia termică şi-a dublat preţul în acelaşi interval de şapte ani, în timp ce gazele au consemnat o scumpire de 75%, iar energia electrică, de 52%.

„Este o schimbare în coşul de consum, în sensul că un procentaj din ce în ce mai mare din cheltuielile lunare merg către plata utilităţilor şi către mâncare. Ne-am întors practic la nivelul din 2005”, spune analistul economic Dragoş Cabat.

El spune că tendinţa de creştere a ponderii cheltuielilor pentru utilităţi publice în totalul cheltuielilor unei gospodării va continua şi în anii următori, în contextul în care sunt prevăzute începând cu a doua jumătate a anului acesta până în 2017-2018 noi scumpiri la gaze şi electricitate, ca urmare a liberalizării pieţei. „Impactul va fi puternic atât la nivelul inflaţiei, cât şi la nivelul consumului şi al puterii de cumpărare”, mai spune Cabat.

Andreea Neferu, Ziarul Financiar

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie