Noul sef al diplomatiei americane, avertizat asupra numirilor în Parchetele din România

 

Fostul ambasador SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, i-a formulat noului secretar de stat american, John Kerry, o lista de prioritati referitoare la relatiile bilaterale cu România.

john kerryFostul ambasador SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a postat pe un blog al diplomatilor americani un mesaj pentru noul Secretar de Stat al SUA, John Kerry, în care îi recomanda câteva directii de actiune în ceea ce priveste România.

Fostul ambasador vorbeste despre evenimentele din vara trecuta, în care s-a implicat activ, si spune ca „în ciuda rapoartelor recente ale UE si ale Comisiei de la Venetia, care critica incidentele din ultimul an, adevarata lectie a crizei de vara trecuta este ca reformele aplicate sistemului judiciar, procuraturii si politiei încep sa functioneze”.
 
„Nu exista nicio alta tara în Balcani, sau poate chiar în întreaga regiune a Marii Negre, unde sa existe o valoare mai ridicata a angajamentului secretarului Kerry. Românii sunt pro-americani entuziasti“, îsi începe Giten-
stein adresa catre Kerry, care a înlocuit-o recent pe Hillary Clinton în functia de Secretar al Departamentului de Stat al SUA.

Principalul obiectiv al lui Kerry în ceea ce priveste România trebuie sa fie continuitatea în a raspunde dorintei puternice a românilor de consolidare a Aliantei Atlantice, spune fostul ambasador. O parte importanta a acestei aliante este construirea scutului antiracheta la Deveselu.

La începtul acestei luni, presa americana titra posibilitatea ca proiectul din România sa fie abandonat, dupa ce mai multe studii efectuate de Pentagon au calificat drept „ineficienta“ amplasarea scutului la Deveselu.

Al doilea punct pe lista de prioritati întocmita de Gitenstein este mentinerea sprijinului pentru statul de drept si initiativele anticoruptie.
 
„Daca nu ar fi fost implementate reformele cerute de UE prin Mecanismul de Cooperare si Verificate (MCV), nu ar fi existat institutii capabile sa reziste fortelor politice puternice îndreptate catre ele. În final, spre meritul premierului Victor Ponta, el si sistemul judiciar s-au conformat cu dispozitiile Constitutiei si statul de drept a fost mentinut“, spune Gitenstein.

 Elena Dumitru, Adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie