Instigarea la ură pe temei de orientare sexuală, deşi pedepsită cu închisoarea, este rar sancţionată

 

Asociatia-ACCEPTProiecţia filmului american „The Kids are All right” a fost întreruptă miercuri seară, în incinta Noului Cinematograf al Ţăranului Român. Filmul, care prezintă un fragment din viaţa unei familii de lesbiene, a fost proiectat de asociaţia Accept, în cadrul evenimentelor prilejuite de “Luna LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transexual). Cei care au boicotat şi au întrerupt filmul au fost 50 de militanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale de dreapta, care s-au declarat deranjaţi de organizarea unui eveniment gay într-un spaţiu pe care-l consideră sacru: incinta Muzeului Ţăranului Român.

După ce au întrerupt filmul, manifestanţii de dreapta au cântat cântece bisericeşti, imnul României şi au strigat, între altele, “moarte homosexualilor!”.

Potrivit articolul 317 din Codul Penal „Instigarea la ură pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Nicio plângere nu a fost depusă până acum de către membrii Accept, însă avocata asociaţiei, Iustina Ionescu, spune că există „3-5 persoane care ar fi în măsură să depună plângeri împtriva directorului adjunct de la MŢR, Mihai Gheorghiu, împotriva forţelor de ordine care nu au intervenit şi împotriva manifestanţilor care s-au infiltrat în sală”. Gheorghiu este acuzat că a permis acţiunea de boicotare. Virgil Niţulescu, directorul general de la MŢR, a fost de acord cu evenimentul gay, însă era plecat din ţară.

Cristian Delcea, Adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie