Statul va reduce substantial subventiile pentru proiecte eoliene

 

panouri solareDacă în zece luni companiile interesate de domeniul energiei solare nu vor avea

le instalate, nu mai prind una dintre cele mai generoase scheme de sprijin la nivel european. „Cu siguranţă se va reduce numărul de certificate. Eu personal mă aştept la mai puţin de patru certificate din 2014.”

Acesta a fost mesajul adresat in­vesti­torilor în energia solară, în cadrul unui eveniment dedicat industriei de profil, de către Zoltan Nagy-Bege, membru al consiliului de reglementare din Autoritatea Naţională de Regle­mentare în domeniul Energiei, insti­tuţie-cheie în sectorul energetic.

Vestea ar trebui să fie o adevărată gură de oxigen pentru piaţă, care a fost măcinată în ultimele luni de mai multe zvonuri privind reducerea schemei de sprijin. De altfel, pe fondul incertitudinii, proiectele realizate în domeniul solar nu sunt semnificative, sumele alocate până acum fiind de circa 65-75 de milioane de euro, chiar dacă România propune o schemă foarte generoasă.

Suma este infimă faţă de cele 3 mld. euro atrase de proiectele eoliene. Interes există însă în mod evident, com­panii precum IKEA, Selgros, Enel sau Energias de Portugal fiind interesate de acest domeniu sau deja având investiţii în sector. La rândul lor, chinezii au fost atraşi de domeniul energiei solare, potrivit celor mai recente informaţii un grup industrial urmând să relizeze o investiţie de 100 de milioane de euro în Arad. Motivul pentru tot acest interes este simplu.

Roxana Petrescu, Ziarul Financiar

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie