Ce noutati aduce in Legea pensiilor recenta modificare adoptata de Camera Deputatilor

 

AlegereDeputatii au dat votul final, marti, unei propuneri legislative ce modifica legea pensiilor astfel incat, din acest an, si bolnavii de tuberculoza ar putea beneficia de pensia de invaliditate.

Este vorba de Proiectul  de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adoptat, in 19 februarie, de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 290 de voturi „pentru”, 31 „impotriva” si 2 abtineri.

Asadar, conform proiectului de act normativ, art. 68 din Legea pensiilor, care stabileste categoriile de persoane ce beneficiaza de pensia de invaliditate, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 68. – (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
   a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
   b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA, TBC;
   c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca”

Cei 10 parlamentari initiatori sustin, in expunerea de motive, ca tuberculoza reprezinta o mare problema de sanatate publica ce afecteaza de cele mai multe ori o categorie sociala defavorizata si care, pe langa tratament, necesita si anumite conditii de igiena si alimentatie. Mai mult chiar, demnitarii subliniaza faptul ca Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste TBC, motiv pentru care aceasta boala trebuie incadrata in categoria bolilor speciale.

Bilete de tratament in statiunile balneare si reintegrarea pe piata muncii

Proiectul de act normativ prevede, de asemenea, ca bolnavii vor beneficia de bilete de tratament, la recuperare in statiuni balneare. Astfel, conform documentului citat, casele teritoriale de pensii si casele de pensii sectoriale vor pune la dispozitia pensionarilor bilete de tratament si recuperare in functie de solicitarile programului de recuperare.

„Introducem prevederi care tin cont de faptul ca, de cele mai multe ori, bolnavii nu au acces la bilete de tratament, la recuperare in statiuni balneare, nu pot urma programul stabilit cu expunerea lor la pierderea unei pensii de invaliditate”, explica initiatorii in expunerea de motive.

Mirela Oprea, Avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

1 comentariu

  1. Nedreptate spune:

    Generatia 1958 angajat 1982 in otelarie la elaborare pana in prezent 2013 cu grupa I furata din 2001

    Cine poate spune cati ani de grupa I avem, si unde este dreptatea, daca din 2001 ni s-a furat ?
    De cati ani trebuia sa fi iesit la pensie si cine ne-a furat acei bani ?
    De ce acei hoti nu fac puscarie?
    Nici-un conducator din tara asta nu are ochi sa vada. (Macar unul bun)?.
    Cum mai poate face cineva un calcul corect pentru iesire la pensie, cand se vede clar ca legea hotiei este virtute in aceasta tara. ?
    Pana acum ne-ati furat banii de pensie pe timp de 5 ani.
    De aceiasi dreptate sa aveti parte „Tovarasi”.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie