Datorita sanctiunilor „prea dure” luate in cazul copiilor legati de paturi, directorul SJ Buzau a demisionat

 

Directorul medical al Spitalului Judetean Buzau, Victor Ionita, a demisionat din functie, miercuri, pe motiv ca sanctiunile dispuse împotriva cadrelor medicale de la Sectia Pediatrie, în cazul copiilor legati de paturi, sunt „prea dure”.

copil legat de pat buzauMedicul Victor Ionita a declarat corespondentului Mediafax ca demisia sa a fost înmânata managerului Spitalului Judetean si are la baza motive personale, dar mai ales faptul ca propunerea sa, ca sef al comisiei de disciplina care a anchetat cazul copiilor legati de paturi, nu a fost respectata.

Ionita precizeaza ca a propus, în calitatea pe care o are, ca seful Sectiei Pediatrie, medicul Carmencita Matei, sa fie suspendata din functie pentru doua luni, însa nu s-a tinut cont de propunerea sa. El spune ca, în aceste conditii, a decis sa demisioneze din functia de director medical al spitalului, pe care o detine de sase luni.

„Picatura care a umplut paharul a fost decizia pe care a trebuit sa o luam în Comisia de disciplina împotriva conducerii Sectiei de Pediatrie. Eu cred ca sanctiunea trebuie sa fie în concordanta cu gravitatea faptei sau a prejudiciului creat, prejudiciu care nu a existat, cu exceptia unui prejudiciu de imagine. Eu am considerat ca retrogradarea pe o perioada limitata ar fi fost suficienta. Ni s-a solicitat altceva si ca atare eu am considerat ca nu ma mai regasesc în aceasta functie de conducere. Ca urmare, am demisionat din postul de director medical si ma întorc la ceea ce stiu sa fac, adica la anestezie. Voi redeveni sef al Sectiei ATI”, a declarat Victor Ionita.

În opinia acestuia, cazul copiilor legati de paturi a provocat „doar un prejudiciu de imagine”, iar masura destituirii sefului Sectiei Pediatrie, Carmencita Matei, este prea dura, mai ales ca practica contentionarii este utilizata în toate spitalele din tara si din Europa.

„În momentul de fata avem o procedura interna care reglementeaza modul de legare atât a copiilor, cât si a adultilor. Credeti ca acum daca copiii sau adultii sunt legati conform unei proceduri e mai traumatizant sau mai putin traumatizant decât înainte ? Eu cred ca este acelasi lucru. Faptul ca s-a apelat la acea metoda ca urmare a unei necesitati, iar faptul ca se poate face mai bine sau mai civilizat este adevarat. Acum nu îi mai legam de mâna, dar am conceput niste atele care fixeaza si branula si mâna copilului si o sa legam acea atela de pat. Mai civilizat de atât nu exista nicaieri în lume”, a explicat Victor Ionita.

Seful Sectiei Pediatrie a Spitalului Judetean Buzau, Carmencita Matei, si asistentul-sef al sectiei, Mircica Gazdaru, vor fi destituite din functii în urma anchetei în cazul copiilor legati de paturi, au anuntat, marti, reprezentantii Consiliului Judetean. De asemenea, asistenta medicala si infirmiera de salon vor fi sanctionate cu reducerea salariului cu 10% pe o perioada de doua luni

Potrivit unui comunicat transmis, marti, de Consiliul Judetean Buzau, institutie în subordinea careia se afla spitalul, masurile si sanctiunile au fost propuse de Comisia de disciplina constituita în acest caz si au fost aprobate de catre managerul unitatii medicale.

Reprezentantii Consiliului Judetean Buzau precizau ca pe parcursul cercetarii disciplinare au fost audiate si au dat note explicative în sedintele comisiei noua asistente medicale, doua îngrijitoare si doua infirmiere care au fost de serviciu în 28 ianuarie, atunci când au fost filmati copiii legati cu fese de zabrelele paturilor, precum si asistenta-sefa, medicul sef de sectie si alti doi medici.

” În cazul unor persoane au fost extinse cercetarile pentru clarificarea unor aspecte punctuale si a unor neclaritati si neconcordante în punctele de vedere exprimate initial de persoanele audiate. Spitalul va emite deciziile corespunzatoare si le va comunica persoanelor sanctionate, conform prevederilor legale „, mai precizau reprezentantii Consiliului Judetean Buzau.

Mai multe imagini cu copii legati de paturi cu fese în sectia de pediatrie a Spitalului Judetean Buzau au fost difuzate, în 28 ianuarie, pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii institutionalizati, cu vârste cuprinse între 2 si 12 ani.

Seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau, Alina Badulescu, afirma ca cei sase copii filmati legati de paturi locuiesc într-o casa de tip familial si au grave afectiuni neuropsihice, unii fiind diagnosticati cu ADHD, iar altii cu retard mintal. Cei sase minori locuiesc alaturi de alti 11 copii institutionalizati si au fost internati în spitalul buzoian în urma unor probleme respiratorii.

Alina Badulescu preciza ca micutii erau vizitati zilnic de îngrijitorii care îi supravegheaza în casa de tip familial si care le aduceau hrana sau alte lucruri de care aveau nevoie.

Directorul Spitalului Judetean Buzau, dr. Marius Anastasiu, a declarat tot timpul de la izbucnirea scandalului ca masura imobilizarii a fost luata doar în cazul a doi copii institutionalizati cu probleme psihice severe, în timp ce în imaginile filmate apar cel putin patru copii legati cu fese de gratiile paturilor. De altfel, si membrii comisiilor de ancheta constituite în acest caz au fost informati de catre conducerea unitatii medicale tot cu privire la doi copii contentionati.

Presedintele Colegiului Medicilor Buzau, Ion Japie, si Nicolae Enache, seful Sectiei de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii si adolescenti din Buzau si membru al Colegiului Medicilor, au sustinut, imediat dupa izbucnirea scandalului, ca în cazul copiilor legati de paturi a fost aplicata legea, care prevede ca pacientii cu probleme severe de sanatate mintala pot fi contentionati pe durata interventiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau pe durata administrarii tratamentului. Medicul psihiatru Nicolae Enache a sustinut ca legarea de paturi a copiilor cu probleme de sanatate mintala este în favoarea lor, pentru ca îsi pot face rau.

Reprezentantii Colegiului Medicilor din România precizau, într-un comunicat, ca în toate spitalele din Uniunea Europeana contentia este acceptata în cazul pacientilor cu tulburari psihice care le pun în pericol integritatea fizica sau viata prin autoagresiune sau accidente, însa cu respectarea unei anumite proceduri.

De asemenea, Colegiul Medicilor mentiona ca masura de a-i imobiliza la pat pe pacienti poate fi fizica sau chimica, iar legea permite contentia pacientilor, inclusiv minori.

Dosarul penal în cazul copiilor legati de paturi la Spitalul Judetean Buzau a fost preluat de procurorii Parchetului Judecatoriei Buzau, care fac cercetari pentru rele tratamente aplicate minorului, purtare abuziva si punerea în primejdie a unei persoane aflate în neputinta de a se îngriji. Cristina Sterian, mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie