Drepturile şi obligaţiile asociatului unic al firmei

 

firmaPersoanele fizice sau juridice care se gândesc la înfiinţarea unei societăţi comerciale trebuie să afle mai multe informaţii privind prevederile legislative referitoare la responsabilităţile fondatorilor unor firme şi în acest sens Cabinetul de avocatură Leonte Oana Mădălina vă oferă răspunsul la întrebarea ‘Care sunt drepturile şi obligaţiile asociatului unic al firmei?’.

Potrivit prevederilor din Legea societăţilor comerciale (31/1990) asociatul unic al unui S.R.L. (societate cu răspundere limitată) poate deţine toate părţile sociale. Asociatul unic poate fi o persoană juridică sau o persoană fizica. Însă, trebuie reţinut faptul că potrivit art.14 din legea menţionată mai sus, aceste persoane au dreptul să îndeplinească funcţia de asociat unic numai într-un singur S.R.L.. De asemenea, asociatul unic al unei firme nu poate fi o alte societate cu răspundere limitată. Nerespectarea acestor reglementări poate avea un impact negativ asupra firmei precum dizolvarea pe cale judecătorească a societăţii comerciale solicitate de Ministerul Finanţelor sau de o altă persoană interesată în lichidarea firmei.

Drepturile şi obligaţiile asociatului unic sunt următoarele:

  1. asociatul unic are dreptul şi obligaţia să aprobe şi să verifice situaţia financiară anuală a firmei;
  2. asociatul unic are dreptul să stabilească modalitatea prin care se repartizează profitul net;
  3. conform art.13 din Legea societăţilor comerciale asociatul unic are toate obligaţiile şi drepturile ce revin A.G.A-ului (Adunarea Generală a Asociaţilor);
  4. asociatul unic are obligaţia să depună situaţia financiară a firmei la oficiul Registrului Comerţului în termen de 15 zile de la dată aprobării. În situaţia în care cifra de afaceri a societăţii nu depăşeşte 10 milioane de lei, anunţul privind depunerea situaţiei financiare va fi publicat pe site-ul web al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Însă, în cazul în care cifra de afaceri a firmei depăşeşte sumă menţionată anterior, anunţul respectiv va fi publicat în Partea a IV-a a Monitorului Oficial, o operaţiune finanţată de societatea comercială;
  5. asociatul unic are obligaţia să desemneze administratorii firmei. Asociatul unic prin hotărârea scrisă şi înregistrată la oficiul Registrului Comerţului sau prin Actul Constitutiv întocmit anterior înmatriculării societăţii, poate desemnă un singur sau un grup de administratori. De asemenea, asociatul unic are dreptul să revoce administratorii din cauza unor abateri de la regulile interne. În cazul unor situaţii mai grave asociatul unic poate solicita urmărirea administratorilor.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie