Avertisment Deloitte Tax: România risca sa reintre în atentia CE din cauza taxelor suplimentare aplicate companiilor energetice

 

România risca sa reintre în atentia Comisiei Europene, în urma introducerii de la 1 februarie a taxelor suplimentare care vizeaza produse cum ar fi energia electrica, gazul natural sau carbunele, avertizeaza Deloitte Tax.

energie electrica„Neconformitatea acestor taxe suplimentare cu legislatia europeana se observa cel mai usor pentru produsele accizabile (carbune, gaz si electricitate). Pentru acestea, principiile si regulile generale de taxare au fost stabilite la nivelul întregii Uniuni Europene”, declara Mihai Petre, Senior Manager Vama si Comert International în cadrul Deloitte România.

Principalele modificari semnalizate de consultantii fiscali Deloitte sunt:

taxele pentru fiecare MWh facturat de operatorii de transport si distributie de energie electrica si gaz natural;
0,5% din veniturile societatilor care se ocupa cu extractia/ exploatarea si comercializarea resurselor naturale (inclusiv carbunele).

Chiar daca, în contextul actual al economiei, România se afla în situatia în care trebuie sa gaseasca solutii de a suplimenta veniturile bugetului de stat, aceste solutii trebuie sa fie conforme cu legislatia europeana, mai subliniaza expertii Deloitte.

„Orice altfel de demersuri nu vor fi sustenabile pe termen lung si pot atrage sanctiuni pentru România, asa cum a fost si cazul eliminarii antrepozitelor fiscale de depozitare a produselor accizabile în septembrie 2010, pe care am reusit sa le reintroducem anul acesta cu ajutorul Comisiei Europene”, sustine Mihai Petre.

Guvernul a introdus de la 1 februarie o taxa pe monopolul natural care se aplica operatorilor din sectorul energiei electrice si al gazului metan. Conform notei de fundamentare al proiectului, statul se asteapta la încasari suplimentare la bugetul de stat de 257,52 milioane lei în 2013, respectiv de 295,7 milioane lei, în 2014.

La energia electrica, valoarea taxei este de 0,45 lei/MWh si este aplicabila pentru energia pentru care se aplica tarifele aferente serviciilor de transport energie electrica sau gaze naturale si respectiv valoarea de 1,25 lei/MWh energiei pentru care se aplica tarifele aferente serviciilor de distributie energie electrica sau gaze naturale, noteaza Agerpres. Taxa suplimentara este inclusa în tarifele practicate de companiile din sectorul energie electrice si al gazelor naturale. Taxa pe monopolurile naturale din sectorul energiei se aplica pâna la data de 31 decembrie 2014.

Taxa asupra veniturilor suplimentare rezultate din vânzarea gazelor naturale ce va fi platita de operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale va avea o cota de 60% din baza de calcul si se va aplica tot din februarie 2013 pâna în decembrie 2014. Aceasta vizeaza operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare pe teritoriul national, în marea teritoriala, în zona contigua si/sau zona economica exclusiva a României din Marea Neagra.Ciprian Mailat, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie