Regulamentul Comisiei de audiere a sportivilor care au incalcat reglementarile antidoping a fost aprobat
In Monitorul Oficial nr. 89 din 12 februarie 2013 a fost publicat Ordinul nr. 37/2013 al Agentiei Nationale Anti-Doping pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Comisiei de audiere a sportivilor si a personalului asistent al sportivilor care au incalcat reglementarile antidoping.
In cadrul Regulamentului de organizare si functionare a Comisiei de audiere a sportivilor si a personalului asistent al sportivilor care au incalcat reglementarile antidoping se arata:
Agentia Nationala Anti-Doping, denumita in continuare Agentia, prin Comisia de audiere a sportivilor si a personalului asistent al sportivilor care au incalcat reglementarile antidoping, organizeaza procedura de audiere pentru sportivul sau personalul asistent al acestuia invinuit de una dintre incalcarile reglementarilor antidoping, in conformitate cu prevederile art. 33 din Legea nr. 227/2006 privind prevenirea si combaterea dopajului in sport, republicata, cu modificarile ulterioare.
Confidentialitatea informatiilor
Membrii Comisiei de audiere au obligatia de a pastra confidentialitatea cu privire la orice activitate legata de caz, precum si la orice informatie aflata in cursul procedurii de audiere.
Membrii Comisiei de audiere semneaza declaratii de confidentialitate.
Procedura de audiere
Procedura de audiere se desfasoara cu respectarea urmatoarelor principii:
- organizarea audierii intr-un interval de cel mult 21 de zile calendaristice, cu respectarea echitatii si a impartialitatii;
- dreptul de a fi reprezentat pe cheltuiala proprie a persoanei;
- dreptul de a fi informat corect si la timp despre invinuirea adusa de incalcare a reglementarilor antidoping;
- dreptul de a se apara in fata invinuirii aduse de incalcare a reglementarilor antidoping si fata de consecintele care decurg din aceasta;
- dreptul fiecarei parti de a prezenta probe, de a chema si a interoga martori, acceptarea marturiei sub forma declaratiei scrise fiind la latitudinea Comisiei de audiere;
- dreptul persoanei la un interpret pe durata audierii, desemnat de Comisia de audiere, care dispune si asupra responsabilitatii costurilor acestuia;
- dreptul la o decizie in forma scrisa, motivata, datata si comunicata intr-un timp rezonabil.
In cazul unei incalcari a reglementarilor antidoping, Agentia sesizeaza Comisia de audiere. Presedintele Comisiei de audiere stabileste data, ora si locul cand si unde va avea loc sedinta de audiere.
Agentia informeaza de indata sportivul sau persoana suspecta de incalcarea reglementarilor antidoping asupra intrunirii Comisiei de audiere, notificarea cuprinzand elementele prevazute la art. 81 alin. (2) din Normele metodologice privind organizarea si desfasurarea controlului doping, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.056/2009.
Agentia informeaza federatia sportiva nationala responsabila si totodata clubul la care sportivul sau persoana suspecta de incalcarea reglementarilor antidoping este legitimat/legitimata.
La solicitarea presedintelui Comisiei de audiere, secretariatul convoaca membrii acesteia si reprezentantul federatiei sportive nationale la care sportivul sau persoana suspectata de incalcarea reglementarilor antidoping este legitimat/legitimata, pentru data, ora si locul stabilite.
Dupa deschiderea sedintei, daca cerintele de cvorum sunt indeplinite, sportivul ori persoana suspectata de incalcarea reglementarilor antidoping, precum si reprezentantul acestuia/acesteia, dupa caz, au obligatia de a se legitima si de a da alte date necesare pentru stabilirea situatiei personale.
Presedintele Comisiei de audiere aduce la cunostinta sportivului ori a persoanei suspectate de incalcarea reglementarilor antidoping si/sau a reprezentantului acestuia/acesteia, dupa caz, fapta care face obiectul audierii. De asemenea, li se aduc la cunostinta si drepturile de care beneficiaza pe parcursul intregului proces de audiere.
Sportivul ori persoana suspectata de incalcarea reglementarilor antidoping si/sau reprezentantul acestuia/acesteia sunt intrebati cu privire la probele pe care inteleg sa le propuna in apararea lor si apoi sunt invitati sa declare tot ce stiu referitor la cauza.
Dupa ce sportivul ori persoana suspectata de incalcarea reglementarilor antidoping si/sau reprezentantul acestuia/acesteia au declarat ce stiu referitor la cauza, membrii Comisiei de audiere pot pune intrebari si, dupa caz, pot interoga martorii propusi.
Aspectele dezbatute in cadrul sedintei Comisiei de audiere vor fi consemnate in procesul-verbal de sedinta, inregistrat si semnat potrivit prevederilor art. 14.
Sportivul ori persoana suspectata de incalcarea reglementarilor antidoping are dreptul sa dea o declaratie scrisa prin care recunoaste sau infirma acuzatia ce i se aduce.
In cazul in care sportivul si/sau reprezentantul acestuia solicita efectuarea contraexpertizei, prin analiza probei B, se va face mentiune despre aceasta in procesul-verbal de sedinta, iar luarea unei decizii de catre Comisia de audiere se va amana pana la aflarea rezultatelor contraexpertizei.
In cazul in care sportivul si/sau reprezentantul acestuia renunta la efectuarea contraexpertizei, au obligatia de a da o declaratie scrisa in acest sens. Daca acestia refuza sa dea declaratie scrisa, refuzul se consemneaza in procesul-verbal de sedinta.
Efectuarea contraexpertizei se face in conditiile si la termenele prevazute la art. 82 alin. (2)–(7) din Normele metodologice privind organizarea si desfasurarea controlului doping, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.056/2009.
Dupa primirea rezultatului contraexpertizei, Agentia sesizeaza Comisia de audiere, care se va reuni cu respectarea prevederilor prezentului regulament.
Dupa analizarea documentelor si a probelor existente la dosarul cauzei, a declaratiilor si, dupa caz, a rezultatului contraexpertizei, in baza procesului-verbal de sedinta, Comisia de audiere, printr-o decizie scrisa si motivata, se pronunta asupra reglementarii antidoping incalcate si sanctiunii aplicabile ori asupra nevinovatiei sportivului sau persoanei suspectate de incalcarea reglementarilor antidoping, dupa caz, cu respectarea dispozitiilor art. 12 alin. (1), (2) si (4). Comisia de audiere se pronunta in sedinta secreta, in termen de cel mult 30 de zile. Georgiana Matache, infolegal.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!