Agricultura romaneasca este afectata de lipsa unui sistem de servicii, considera Adrian Vasilescu
Agricultorii români trebuie sa înteleaga faptul ca sistemul de servicii din acest domeniu este foarte important si, deocamdata, lipseste, a declarat, duminica, la postul public de radio, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a României /BNR/.
‘Agricultorii nostri nu pricep cum ar fi ca sa ia ei numai 20% si un sistem de servicii care sa fie în jurul agriculturii noastre sa ia restul de 80%, sau 30% si 70% serviciile (…) aceste proportii ar face ca parte de 20 sau de 30% pe care sa o ia agricultorii sa fie mult mai mare decât ceea ce iau ei acum. Eu cred ca ei vor întelege din mers, dar ca sa înteleaga din mers, serviciile nu apar. Asta e problema. Lumea catre asta se îndreapta acum (…) Ei bine, sistemul de servicii trebuie sa fie un sistem de productie. Noi producem bunuri si producem servicii’, a afirmat Vasilescu.
Oficialul BNR a aratat, totodata, faptul ca agricultura româneasca duce lipsa de servicii, dând ca exemple o serie de scumpiri la produsele de baza, desi România detine cea mai mare suprafata cultivabila din Europa.
‘Toata lumea întreaba: domnule, de ce pamântul nostru nu da ce ar putea sa dea? Si m-am uitat chiar zilele trecute pe niste tabele si ce am vazut? Bunaoara, daca v-ati uitat prin tablourile inflatiei, vedem ca, din septembrie si pâna în ianuarie, inclusiv, anul acesta – si probabil ca lucrurile vor continua – la cartofi a fost de 24% într-o luna, de 16% în alta luna, de 8% si vedem ca ce s-a scumpit? S-a scumpit malaiul, s-au scumpit cartofii, s-a scumpit uleiul (…) La cartofi noi avem în România cea mai mare suprafata din Europa cultivata cu cartofi. Deci, într-un tabel în care însiram suprafetele cultivate noi suntem pe locul I. Si când vedem tabelul doi în care vedem ce productii au rezultat, suntem pe ultimul loc’, a explicat consilierul guvernatorului BNR.
Conform datelor Institutului National de Statistica /INS/, publicate în data de 11 februarie a.c., energia electrica s-a scumpit în ianuarie cu 10,38%, comparativ cu decembrie 2012, iar preturile cartofilor au crescut cu 8,84%, cele ale altor legume si conserve din legume cu 8,34%, preturile fructelor proaspete s-au majorat cu 4,61% si cele ale tutunului si tigarilor cu 3,56%.
În prima luna din 2013, fata de decembrie 2012, preturile produselor alimentare au crescut, în medie, cu 1,24%. Cresteri mai importante de preturi s-au mai înregistrat la fasole boabe si alte leguminoase- plus 3,12%, în timp ce scaderi de preturi s-au consemnat doar la zahar- minus 0,11%.
Rata anuala a inflatiei, în ianuarie 2013, a fost de 5,97%, iar cea lunara de 1,3%.agerpres.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!