Garantia pentru tineret pusa in aplicare

 

Planurile menite sa le garanteze tuturor tinerilor pana in 30 de ani oportunitati de munca, educatie si formare profesionala de calitate, in vederea stimularii cresterii si evitarea aparitiei unei „generatii pierdute” ar putea fi adoptate in cel mai scurt timp.

Comitetul regiunilorLipsa investitiilor si neimplicarea corespunzatoare a autoritatilor locale si regionale ar putea pune grav in pericol succesul proiectului.

Comitetul Regiunilor din UE (CoR) si-a exprimat sprijinul in favoarea planurilor menite sa le ofere o „garantie pentru tineret” tuturor tinerilor europeni, cofinantata din fondurile de coeziune ale UE.

In conditiile in care cifra somajului in randul tinerilor din Europa se ridica la 5,7 milioane, Consiliul i-a solicitat Comisiei sa propuna un pachet de masuri privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor, care sa includa o recomandare privind introducerea unei garantii pentru tineret – o asigurare ca niciun tanar in varsta de pana la 25 de ani nu va ramane mai mult de patru luni fara loc de munca sau fara posibilitati de a urma cursuri de invatamant sau de formare profesionala.

Prin adoptarea unei rezolutii, CoR saluta aceste planuri ambitioase, care recunosc ca lupta impotriva somajului in randul tinerilor trebuie sa constituie un factor de prim-plan in realizarea obiectivelor Strategiei Europa 2020 – strategia UE pentru crestere – si in eforturile de depasire a crizei.

In perspectiva reuniunii Consiliului European care va avea loc in februarie in vederea ajungerii la un acord pe tema bugetului UE pe perioada 2014-2020, Comitetul avertizeaza insa ca orice reducere a fondurilor de coeziune ar reprezenta un obstacol in calea reusitei acestui proiect. Presedintele CoR, Ramon Luis Valcarcel (PPE-ES), va face acum un apel insistent pe langa ministrii UE sa cada in cel mai scurt timp de acord asupra recomandarii privind garantia pentru tineret pana la sfarsitul lunii februarie si sa introduca programul pana in ianuarie 2014 cel tarziu.

Prim-vicepresedinta CoR, Mercedes Bresso (PSE-IT), a subliniat ca „[o] garantie pentru tineret constituie o masura decisiva pentru combaterea somajului in randul tinerilor si a repercusiunilor economice, dar si sociale catastrofale ale acestui fenomen in intreaga UE. O astfel de garantie si-a dovedit deja utilitatea in mai multe state membre ale UE si, prin urmare, nu avem niciun motiv sa intarziem punerea sa in aplicare in toata Europa.

CoR sprijina pe deplin introducerea acestui proiect, nutrind convingerea ferma ca el va constitui un instrument eficient de stimulare a ocuparii fortei de munca in randul tinerilor si de relansare a cresterii.”

Presedintele Grupului Alianta Europeana si membru al Consiliului local Kose, Uno Silberg (AE-EE), a subscris la aceasta afirmatie, adaugand ca garantia pentru tineret reprezinta primul pas spre solutionarea problemei pe care o reprezinta rata inacceptabil de mare a somajului in statele membre si exprimandu-si speranta ca Presedintia irlandeza a UE va ajunge la un acord pe aceasta tema cat mai curand cu putinta.

Markku Markkula (PPE-FI), membru al Consiliului local al orasului Espoo, a salutat propunerea Comisiei Europene privind garantia pentru tineret in lumina faptului ca aceasta se concentreaza asupra unor masuri concrete. El a declarat: „Doresc sa incurajez autoritatile locale si regionale sa dea atentie celor mai inovatoare dintre posibilitatile noi de sustinere a ocuparii fortei de munca in randul tinerilor si sa le disemineze prin intermediul Comitetului Regiunilor in intreaga UE”.

El a adaugat ca intentioneaza sa preia anumite parti din rezolutia privind garantia pentru tineret in avizul sau pe tema „Eliminarea diferentelor din domeniul inovarii”, solicitat de Presedintia irlandeza a UE.

CoR subliniaza totodata ca este necesar ca orasele si regiunile sa fie pe deplin implicate in derularea proiectului, intrucat acestea sunt cel mai bine pozitionate pentru a evalua piata fortei de munca la nivel local si pentru a concepe programe adaptate tinerilor.

Din aceste motive, Comitetul saluta abordarea bazata pe parteneriat adoptata de Comisie in ceea ce priveste punerea in aplicare a programului, dar subliniaza importanta implicarii, inca din primele etape, a tuturor partilor interesate, inclusiv a autoritatilor locale si regionale.

In plus, Comitetul sustine ca viitoarele acorduri de parteneriat din cadrul politicii de coeziune abordeaza intr-o masura suficienta „somajul in randul tineretului in general” si „programele de garantie pentru tineret in special”, recurgand la Fondul social european pentru a pune in aplicare bunele practici deja existente in anumite state ale UE.

Spre deosebire de propunerile initiale ale Comisiei, CoR propune ca programele de garantie pentru tineret sa fie extinse la tinerii proaspat absolventi cu varste de pana la 30 de ani, astfel incat sa se tina seama de diferentele considerabile dintre sistemele de invatamant ale statelor membre, care sunt deseori organizate si finantate la nivel regional.

De asemenea, Comitetul atrage atentia asupra faptului ca garantia pentru tineret trebuie completata cu masuri de sprijin care sa includa neaparat competentele lingvistice, precum si experienta profesionala practica, intrucat acestea vor creste sansele de angajare si mobilitatea tinerilor.

In aceasta privinta, CoR isi exprima sprijinul fata de cardul profesional european si de recunoasterea pe intreg teritoriul UE a stagiilor, remunerate sau nu, care fac parte din formarea necesara pentru exercitarea unei profesii reglementate.

Avand in vedere caracterul transfrontalier al programelor de mobilitate in randul tinerilor, CoR solicita UE sa sprijine intr-o mai mare masura cooperarea interregionala, acordand o atentie speciala statelor membre care se confrunta cu constrangeri bugetare severe si regiunilor cu caracteristici geografice deosebite, cum ar fi zonele rurale, ultraperiferice sau slab populate si insulele. georgiana matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie