Guvernul despre imprumutul contractat astazi: Un succes major pentru tara noastra, nemaiîntâlnit de foarte multi ani

 

România a contractat joi un împrumut de 1,5 miliarde dolari de pe piata internationala de capital, pe o perioada de 10 ani si jumatate, prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni la o rata neta a dobânzii de 4,5% pe an, informeaza Executivul, apreciind ca este „un succes major” pentru tara noastra, nemaiîntâlnit de foarte multi ani.

bani dolari„Cererea României a fost de 5 ori suprasubscrisa, respectiv 7,5 miliarde dolari, ceea ce demonstreaza interesul ridicat al investitorilor internationali de a investi în credibilitatea României, precum si recunoasterea faptului ca cifrele economice înregistrate de tara noastra în 2012 reprezinta un succes”, se arata în comunicatul transmis vineri de Biroul de presa al Guvernului.

Executivul considera ca perceptia României în rândul pietei financiare internationale s-a îmbunatatit, ceea ce face ca acest împrumut sa fie cel mai ieftin contractat de pe piata externa de capital de dupa 1990. Potrivit Guvernului, acest aspect constituie „o apreciere pozitiva si corecta fata de eforturile depuse de România în scopul consolidarii fiscale, asigurarii unei cresteri economice sustenabile si cresterii atractivitatii României în rândul investitorilor”.

„Fata de emisiunea din 2012, pe aceeasi suma si aceeasi maturitate (durata), diferenta de dobânda de la 6,875% la 4,5% înseamna 356 milioane dolari mai putini platiti. Acest succes vine în contextul în care alte state nu au reusit o performanta similara. State precum Ungaria sau Serbia nu au reusit, în acelasi timp, randamente similare”, sustine Guvernul.

Executivul reaminteste ca România a contractat în ianuarie 2012 un împrumut pe 10 ani de 1,5 miliarde dolari de pe piata internationala de capital, la o rata neta a dobânzii de 6,875% pe an. Aceeasi emisiune a fost redeschisa în luna februarie 2012 pentru o suma de 750 milioane dolari la o rata neta a dobânzii de 6,45% pe an. A fost suprasubscriere de 4 ori (6 miliarde dolari în ianuarie si 3,2 miliarde dolari în februarie).

”Fata de emisiunea din 2012, pe aceeasi suma si aceeasi maturitate (durata), diferenta de dobânda de la 6,875% la 4,5% putem spune ca la aceeasi suma timp de 10 ani România plateste o dobânda cu 356 milioane dolari mai mica”, mentioneaza sursa citata.

Guvernul mai afirma ca, „datorita masurilor de stabilizare si consolidare economica si politica luate în ultima perioada, România are un acces solid pe piata internationala a împrumuturilor în dolari”.agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie