Informarea privind medierea in cazurile de viol- pro si contra
Scenariu
E prima sedinta de mediere, iar agresorul bate darabana pe biroul mediatorului. E si prima data când cei doi se întâlnesc. De la viol. Mediatorul e îmbracat office si empatizeaza cu victima, dar solidarizeaza, în spiritul afacerii, cu agresorul. Doar vrea împacare.
Ipotetic, asa ar arata o prima sedinta de mediere a unui viol în România. Legea Medierii (115/2012), adoptata anul trecut la initiativa deputatei liberale Alina Gorghiu, prevede obligativitatea partilor de a asista la o sedinta de informare asupra „avantajelor medierii” înainte de judecarea cauzei în fata instantei.
Asociatiile care lupta pentru drepturile femeii explica ce s-ar întâmpla daca s-ar ajunge la mediere? Violatorul, fata-n fata cu victima sa, încercând sa ajunga la o întelegere. Victima, fata-n fata cu violatorul, retraind la nesfârsit cosmarul violului. Contactul cu agresorul, chiar si în cazul unei simple sedinte de informare înseamna pentru victima o trauma în plus, spun psihologii.
Reprezentantii ONG-urilor sustin ca introducerea violului în legea medierii nu face decât sa minimalizeze gravitatea faptei, transformând violul dintr-o infractiune într-o disputa negociabila. În fond, daca victima ar accepta bani, de ce ar mai fi nevoie de mediere? „În mod categoric, medierea nu reprezinta o solutie acceptabila când vine vorba de viol”, sustin activistele pentru drepturile femeilor.
În România are loc un viol la 4 ore, conform statisticilor Politiei Române. Neoficial, spun psihologii, cazurile sunt mult mai multe, pentru ca victimele nu îndraznesc sa raporteze agresiunea. Din nefericire, coplesite de trairi, multe dintre femeile violate nu depun plângere.
Întâlnirea cu agresorul, retrairea traumei
Vasile Moldovan, psiholog în cadrul Asociasiei pentru Promovarea Femeii din România a explicat pentru Realitatea.net ce ar însemna întâlnirea cu agresorul pentru victima, dar si ce repercursiuni ar avea includerea violului în legea medierii.
„Introducerea violului în legea medierii este „o aberatie”, pentru ca înaintea demersului juridic, victima este dusa la mediere”. Ce înseamna acest lucru? „Accentuarea traumei”, spune vehement psihologul. „Vorbim despre femei traumatizate, care-si doresc ca agresorul sa fie pedepsit. Trauma psihica a violului te urmareste mult timp. Am avut un caz, o tânara care fusese violata în adolescenta. Dupa multi ani, dupa ce si-a refacut viata si s-a casatorit, ea si-a dorit ca agresorul sa fie pedepsit. Nu a fost vorba de bani. A vrut doar ca acesta sa fie pedepsit. În practica, noi, chiar si pe cazurile de violenta domestica, facem programarile separat la consiliere. Agresorul este chemat separat, pentru ca altfel nu fac decât sa retraiasca trauma. Medierea nu ar face decât sa expuna victima din nou la trauma”, a explicat Vasile Moldovan pentru Realitatea.net
De altfel, potrivit Asociatiei ARTEMIS din Cluj-Napoca, „relatarea repetata, începând cu persoanele de încredere, continuând cu specialistii – medic, asistent social, politist, procuror, iar în final judecatorul, o face adesea pe victima sa creada ca nu este crezuta sau e considerata responsabila, deci vinovata”.
„A introduce pe parcursul demersului juridic înca o faza – medierea, si înca o persoana – mediatorul, în fata careia victima sa fie expusa cu suferinta ei înseamna o traumatizare suplimentara, o umilinta în plus si o negare a dreptului fundamental de a i se face dreptate – prin conditionarea accesului la justitie/reparatie sociala, morala, de prezentarea la actul informarii cu privire la mediere”, spun reprezentantii Asociatiei ARTEMIS.
Mediatorii au prejudecati
De altfel, Vasile Moldovan a precizat ca, în cazul celor care se vor ocupa de mediere, exista înca prejudecati si stereotipuri, care reies tocmai din declaratiile controversate ale acestora. „Ce facem când autorul violului este sotul victimei. Destramam familia condamnând sotul, spunea unul dintre mediatori. Eu cred ca violul marital ar trebui pedepsit si mai aspru. Este un cadru intim si deci ar trebui sa fie si mai securizat”, a spus psihologul pentru Realitatea.net.
„Sedinta de mediere nu este obligatorie”
Pe de alta parte mediatorii spun ca sedinta de mediere nu este obligatorie, asa cum sustin asociatiile care apara drepturile femeilor. „Este obligatorie o sedinta de informare. Reclamantul vine singur. Nu trebuie sa vina cu agresorul. E vorba de o sedinta de informare. Victima va cunoaste avantajele medierii. Sedinta de informare despre avantajele medierii nu trebuie confundata cu sedinta de mediere. Sedinta de informare despre avantajele medierii este una gratuita în care mediatorul explica ce avantaje ofera medierea justitiabilui, iar în urma ei se elibereaza un certificat de informare. Sedinta de mediere este contra unui onorariu, se desfasoara cu acordul ambelor parti si are ca scop conducerea dialogului de catre mediator spre gasirea unui numitor comun”, a declarat mediatorul Petre Mustateanu pentru Realitatea.net.
Prezumtia de nevinovatie
Acesta a mai spus ca medierea este benefica deoarece nu toate plângerile au la baza un viol real. „Sustinerea mea pentru informarea despre avantajele medierii în cauzele penale vizeaza prezumtia de nevinovatie. Doar nazistii condamnau si privau de drepturi fara judecata o persoana împotriva careia a fost depusa o plângere/reclamatie. Totodata cazuistica violului este foarte variata, iar statisticile arata ca foarte rar vorbim de violatori reali, bolnavi psihici, si ca în multe cazuri motivul pentru care a fost depusa o reclamatie este altul decât o fapta savârsita ce poate fi probata. Sunt femei care depun plângere pentru a obtine anumite avantaje. Unele doresc avantaje materiale, altele vor sa se casatoreasca. Eu nu cred ca o femeie vrea sa se expuna public, iar medierea este confidentiala. Majoritatea cazurilor de viol au loc între persoane care se cunosc, care au avut o relatie. Vorbind despre violul marital, prin mediere protejam destramarea familiei. Eu nu spun ca nu sunt cazuri în care violatorii sunt niste brute, dar tocmai asa, prin mediere, problema se discuta în confidentialitate”, a explicat Petre Mustateanu pentru Realitatea.net, care a precizat ca prin mediere se încearca restaurarea relatiei între parti.
„Trauma violului nenoroceste un om pentru toata viata”
Potrivit lui Vasile Moldovan, prin legea medierii victima este descurajata sa mearga în instanta. „Trauma violului nenoroceste un om pentru toata viata”. Cât despre posibile întelegeri între victima si agresor, psihologul crede ca nu reprezinta o solutie „Am avut un caz, o doamna care a fost violata de un vecin. Ulterior, acesta a cerut-o în casatorie si nu mai facut închisoare. Însa, dupa un timp a început sa o bata. Femeia era absolut terorizata. Abia dupa multi ani de terapie si-a refacut viata”, a povestit Vasile Moldovan pentru Realitatea.net.
Ce se întâmpla în alte state din Uniunea Europeana
Laura Albu, presedinte executiv al Centrului de Mediere si Securitate Comunitara (CMSC) Iasi a explicat ca la nivelul Uniunii Europene se încearca ratificarea Conventiei Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei împotriva femeilor si a violentei domestice, care prevede interzicerea proceselor de rezolvare alternativa a conflictelor ce se refera la acte de violenta asupra femeii, violul fiind inclus între acestea.
„Prevederile acestei Conventii vor intra în vigoare imediat ce Conventia va fi ratificata, deja sunt mai multe state membre care au promis ratificarea, România numarându-se printre acestea”, a spus Laura Albu pentru Realitatea.net.
Protest împotriva includerii violului în legea medierii
„ONG-urile doresc sa organizeze de 8 martie un mars la Bucuresti, la care sa participe mai multe asociatii ce se ocupa de drepturile femeii. De asemenea, s-a organizat un grup de lucru format din reprezentantele mai multor ONG-uri, care sa faca o analiza juridica detaliata a legii medierii, mai ales ca dupa protest sunt necesari alti pasi institutionali, iar o analiza juridica este binevenita pentru a avea argumente suplimentare în fata Ministerului de Justitie, dar si a comisiilor juridice. În sustinerea demersului nostru, ONG-urile au lansat înca din luna ianuarie o petitie online , ale carei revendicari vor fi trimise si la Parlament, Ministerul Justitiei si Primul Ministru”, a completat Laura Albu pentru Realitatea.net.
Legea medierii, amânata un an
Legea privind medierea juridica urmeaza sa fie aplicata odata cu intrarea în vigoare a noului Cod de Procedura Civila, iar Guvernul a amânat termenul cu un an. Potrivit noii legi, toti cei care introduc o actiune în instanta, inclusiv partile care au declansat deja un proces în fata instantelor, în materiile prevazute de lege – civil, familie, anumite cauze penale – sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii. Dupa prezentare, daca partile decid totusi sa apeleze la judecator, mediatorul emite un certificat de informare pe care acestia trebuie sa-l prezinte la tribunal. Fara acest certificat, actiunea în instanta va fi respinsa ca inadmisibila.
„Obligativitatea sedintelor de informare despre mediere in cauze penale se amâna pâna la data de intrare în vigoare a noului Cod de Procedura Penala, si nu stim când va fi asta, conform ORDONANTEI DE URGENTA pentru modificarea art.81 din Legea nr.76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila”, a precizat pentru Realitatea.net, mediatorul Petre Mustateanu.
Potrivit mediatorului OUG nr. 90/2012 , ordonanta care prevede obligativitatea sedintelor de informare despre avantajele medierii, la Art 2 spune ca: „Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces în fata instantelor competente, în vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor în materie civila, de familie, în materie penala, precum si în alte materii, în conditiile prevazute de lege”, si la punctul 4. litera g) în cazul infractiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împacarea partilor înlatura raspunderea penala, dupa formularea plângerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima îsi exprima consimtamântul de a participa la sedinta de informare împreuna cu faptuitorul; daca victima refuza sa participe împreuna cu faptuitorul, sedinta de informare se desfasoara separat”. oana ometa, realitatea.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!